Podrinjski klub borilačkih vještina “Prosvjetitelj”: Mjesto okupljanja djece Snagova

U Snagovu kod Zvornika već nekoliko godina djeluje Klub borilačkih vještina i sportova “Prosvjetitelj”, gdje se djeci pruža mogućnost da razvijaju svoje sportske vještine. Ideja o osnivanju jednog ovakvog kluba nastala je još 1993. godine u Srebrenici. 

Nakon proživljenog genocida, na tuzlanskoj teritoriji se ponovo uspostavlja klub borilačkih vještina i sportova gdje se započinje raditi na afirmaciji karate sporta. Tada je klub učlanjen u Karate savez  BiH.

– Klub egzistira sve do 2004. godine. Tih godina uslijedio je povratak u Podrinje gdje smo uradili preregistraciju kluba sa sjedištem u naselju Snagovo kod Zvornika. Tada započinjemo sa treninzima kick boxinga, a i registrujemo se u Kick box savez Bosne i Hercegovine. Od tada i nastupamo na svim domaćim takmičenjima – kaže za Preporod.info trener Nerzudin Hajdarević.

Osim afirmacije kick boxinga i promicanja pozitivnih vrijednosti klub, obzirom na mjesto djelovanja ima za cilj okupljanje djece i omladine. U klubu trenira 28 omladinaca i djece.

– Klub je od velikog značaja za djecu, obzirom da žive u ruralnoj sredini. To su djeca koja, pored nastave pomažu roditeljima u poljoprivredi i stočarstvu, tako da im to dobro dođe, da se malo relaksiraju, a istovremeno da steknu sve pozitivne vrijednosti koje sa sobom nosi ovaj sport – ističe Hajdarević.

On kaže da je važno da djeca imaju mjesto gdje će, na adekvatan način, provesti svoje slobodno vrijeme. Takvo mjesto je upravo klub. Pogotovo što djeca nemaju potrebe putovati niti na bilo koji drugi način opterećivati roditelje.

Od samih početaka djelovanja kluba u njemu trenira Mirza Velić koji nerijetko pomaže treneru Hajdareviću.

– U vremenu u kojem je teško čuti da djeca pričaju o nečemu, a da to nisu video igrice i vremenu u kojem je teško zdravo se hraniti, trening igra veoma važnu ulogu, pogotovo u sredini kao što je naša gdje veliki dio stanovništva nema nikakvu sportsku aktivnost. Djeca koja treniraju imaju razne benefite, krenuvši od pravilnog držanja tijela, unapređenja motoričkih sposobnosti, usvajanja znanja iz kick boxa, pa sve do izlaska na takmičenja gdje prezentuju sebe, svoj klub i upoznaju nove kolege iz drugih gradova – kaže Velić.

Već pet godina u klubu trenira i dvanaestogodišnji Murat Hajdarević. Govori nam kako mu klub mnogo znači, a da ga raduje susret i druženje sa prijateljima, odlazak na takmičenja te upoznavanje novih prijatelja iz gradova širom BiH i regiona.

– Trenizi su postali dio mog života i na njih sam navikao, raduje me svaki novi termin treniranja. Čini me zdravijim i jačim, a najviše me raduje kada prilikom uvježbavanja steknem nove tehnike udaraca i pokreta iz kick boxinga. Veoma je važno da se družimo i odlazimo na takmičenja. Druženjem mi jačamo naša prijateljstva, putujemo i upoznajemo drugu djecu i sa njima razmjenjujemo iskustva, a i bolje upoznajemo naše gradove – kaže dvanaestogodišnji Murat.

Klub “Prosvjetitelj” je učesnik većine domaćih takmičenja gdje su ostvarili zapažene rezultate kao što je državno prvenstvo, Balkansko prvenstvo u Tešnju i Sanskom Mostu te prvenstvo BiH u full contactu.

– Naši članovi se takmiče u više kick boxing disciplina, kao što je light contakt, full contact, low kick, point fight i K1. Klub ima osam standardnih takmičara koji ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima u mekšim disciplinama iz kick boxinga – ističe Hajdarević.

Ono što je značajno, ali i zanimljivo jeste činjenica da klub od samog nastanka ne naplaćuje članarinu svojim članovima. Trenutno klub ima simboličnu finansijsku podršku iz budžeta grada Zvornika.

– To su sredstva koja nam pokrivaju troškove režija, godišnje članarine u Kick box savezu BiH i Kick box savezu entiteta. Podršku u radu nam pruža i udruženje “Prosvjetitelj” Srebrenica, zatim ljudi iz dijaspore kao i pojedini naši poduzetnici kao što je Jezero Plast iz Diviča, Obnova ZK Caparde i dr. – kaže na kraju Hajdarević.

(Alem Dedić/Preporod.info)