Podrška i briga o džematlijama u tuzlanskim džematima

Date:

U tuzlanskim džematima od proglašenja pandemije imami i članovi džematskih odbora bezrezervno su se stavili na raspolaganje džematima, posebno starijima članovima, kao i onima u stanju socijalne potrebe.

Grabovica: Briga o džematlijama treće životne dobi

Potaknuti prije svega vjerskim uvjerenjem i osjećajem brige za drugoga, a na osnovu uputstava Medžlisa Tuzla i viših organa Islamske zajednice, članovi džematskog odbora Grabovica obezbijedili su prigodne pakete pomoći za sedam džematlija.

Uglavnom se radi o osobama preko 65 godina i koje su samci, te im je u ovim danima potrebna dodatna briga i pomoć. Članovi Aktiva mladih džemata Grabovica u srijedu 1. apila dostavili su pakete pomoći koji su sadržavali osnovne prehrambene artikle.

-Nadamo se da smo djelimično ispunili svoju dužnost prema potrebnima, da smo im olakšali njihovu nevolju te se nadamo i molimo Allaha dž.š. da nam svima olakša iskušenje u kome se nalazimo, istakao je Dženan-ef. Sinanović, imam džemata Grabovica.

Kur'an i hadis nas uče da je najbolji onaj koji koristi ljudima, koji nastoji da im pomogne i bude pri ruci, naročito u periodu iskušenja i poteškoće – dodao je efendija Sinanović.

Donja Obodnica: Podrška starijim džematlijama

Članovi džematskog odbora u džematu Donja Obodnica u četvtak 02. aprila dostavili su paket prehrambenih artikala za džematliju J. M. Oni su o stanju i izraženoj potrebi džematlije sazanali putem telefonskog poziva.

Riječ je o starijem džematliji, kojem je u vrijeme pandemije ograničeno kretanje.

-Akcija je realizovana u krugu članova džematskog odbora, nakon jacija-namaza. Paket sadrži osnovne prehrambene artikle, a uručili smo našem džematliji i nešto novca, kazao je imam u ovom džematu Sanel-ef. Hodžić.

Vodili smo se hadisom Muhammeda, a. s. koji kaže:”Nije vjernik onaj ko zanoći sit, a komšija mu gladan“ – dodao je on.

Iz ovog džemata apeluju na džematlije da se odvaže, da kontaktiraju imama i džematski odbor ukoliko imaju informaciju da postoji još džematlija u stanju potrebe, kako bi se na terenu promptno reagovalo i ukazala potrebna pomoć.

E.O.B

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related