Podrška iz Fondacije za stipendiranje “Edah Bećirbegović”: “Merhamet” podijelio stipendije i za 44 učenika iz entiteta RS

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” danas je podijelilo stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola socijalno ugroženih bošnjačkih porodica u entitetu RS.

Godišnja stipendija za učenike srednjih škola iznosi 750, a za učenika osnovnih škola 500 KM, saopćeno je iz ”Merhameta“, prenosi AA.

Stipendije su, u prostorijama Regionalnog odbora ”Merhameta“ u Banjoj Luci, podijelili predsjednik HO ”Merrhamet“ MDD Kenan Vrbanjac i direktor Regionalnog odbora ”Merhameta“ Banja Luka Jasmin Spahić.

Vrbanjac je učenicima poželio uspjeh u školovanju, naglašavajući da od njih očekuje da postanu ugledni akademski građani koji će pomoći razvoju svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Za učenike u entitetu RS obezbijeđene su 44 stipendije, od ukupno 86 iz ”Merhametove“ Fondacije za stipendiranje ”Edah Bećirbegović”.

Od toga je 28 stipendija za učenike osnovnih, a 16 za učenike srednjih škola. Danas su podijeljene stipendije učenicima sa područja: Vukosavlja, Teslića, Bosanskog Novog, Dervente, Prijedora, Kotor Varoši, Gradiške, Bosanske (Kozarske) Dubice, Kostajnice, Skender Vakufa (Kneževo), a ranije učenicima iz Bratunca, Međeđe, Zvornika i Višegrada.

Za područje entiteta FBiH obezbijeđene su 42 stipendije i to za 36 učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola na području Tomislavgrada, Jajca, Banovića, Kaknja, Maglaja, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Gradačca, Gornjeg Lukavca, Travnika i Goražda.

Početkom aprila ”Merhamet“ je podijelio 42 stipendije jetimima sa područja Banovića, Kaknja, Maglaja, Tešnja, Zavidovića, Zenice i Zvornika. Ukupan iznos stipendija iznosio je 10.786 KM. Te stipendije obezbijedila je “Merhametova” parterska organizacija Bosansko Kanadsko Humanitarno Društvo iz Toronta.

U ovoj godini “Merhamet” stipendira i 27 djece, a stipendije je obezbijedio “Merhamet” Njemačke.

Tako je “Merhamet” u ovoj godini obezbijedio ukupno 155 stipendija.

(Preporod.info)