Podrška ženama Podrinja

Minute u ovoj tihoj koloni toliko su duge da je moguće pročitati svako ime i zamisliti život svakog onoga ko je ubijen, otrgnut od svoje porodice, svoje majke, svojih najmilijih. Iz godine u godinu, u koloni je sve manje majki Srebrenice koje još od 1997. godine istrajavaju u ovom podsjećanju na Genocid i upozoravaju na probleme sa kojima se suočavaju. Mnoge od njih nisu dočekale da posmrtni ostaci njihovih najmilijih budu pronađeni. Mnoge žene Srebrenice još uvijek čekaju.

„Mi ćemo istrajavati u ovome sve dok ne nađemo i posljednju osobu za kojom se traga. Naš izlazak na ulicu Tuzle noseći prazne jastučiće, kako ih mi zovemo, u tim prvim godinama bio je jedini način da se naš glas čuje. Mediji nas podržavaju i mi nastojimo da kažemo koji su to naši problemi, da skrenemo pažnju na ekshumacije ali i na ratne zločince tražeći pravdu,“ kaže Nura Begović članica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Podršku ženama Srebrenice pružaju džematlije i džematlijke iz gradova širom Bosne i Hercegovine. Napor koji one ulože dolaskom i prisustvom mirnoj šetnji nije, niti može biti, teži od tereta kojeg nose Srebreničanke, ali može podijeliti tugu i brige tog 11. u mjesecu i pružiti podršku. Pokazati da nisu i da neće biti same.

Ove godine Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Muftijstvu tuzlanskom napravio je plan posjeta i učešća u mirnoj šetnji džematlijki iz skoro svih medžlisa ovog muftijstva.

„Čini mi se da je, kako godine prolaze, i naša svijest o brizi prema majkama Srebrenice i podršci koju smo obavezne da im pružimo sve jača. Mnogo naših džematlijki je to do sada učinilo, a ove godine napravljen je plan tako da niti jedan mjesec ne prođe bez naše podrške, kako na mirnoj šetnji tako i učenjem i poklanjanjem hatme,“ kaže Hasiba Saračević, koordinatorica ovog odjela.

Svakog 11. u mjesecu, džematlijke iz dva medžlisa učestvuju u mirnoj šetnji u Tuzli, a nakon toga u Čaršijskoj džamiji prouče se hatma dove. Hatme uče džematlijke iz medžlisa Muftijstva tuzlanskog koje su tog dana uz majke Srebrenice ali i polaznice škola Kur'ana u Tuzli.

Pored džematlijki podršku majkama Srebrenice pružaju i učenice i učenici Behram-begove medrese zajedno sa svojim profesorima i odgajateljima.

„Mi ćemo istrajati u ovome. Sve nas je manje, mnoge majke su umrle, mnoge porodice su se odselile, zato nam je i ova podrška jako važna,“ ističe Begović

Hasiba Saračević kaže da su često na mirnoj šetnji prisutne i džematlijke iz drugih muftijstva koje su odlučile i na ovaj način biti podrška ženama Srebrenice. Nada se da će ta podrška biti i veća, kako ovoj mirnoj šetnji u Tuzli tako i na druge načine i na drugim mjestima kao što su Potočari, Prijedor, Višegrad i druga mjesta.

Pored ovog vida podrške, Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva tuzlanskog planira redovne posjete povratničkim medžlisima i čvršće povezivanje džematlijki. Jedna takva posjeta realizovana je u februara kada su džematlijke iz lukavačkih, kalesijskih i tuzlanskih džemata, zajedno sa svojim koordinatricama i učenicama Behram-begove medrese, posjetile Medžlis Bratunac. Tom prilikom uručene su hedije, a Hiba Ramić, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu Bratunac kaže kako je posebno važan momenat za džematlijke u Bratuncu bilo učenje hatma dove i prisustvo tevhidu svih gošći.