Pogodnosti Roditeljske kuće koristilo više od 70 porodica

Kako je Feni kazala sekretarka Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka” Jasna Vatreš, Roditeljska kuća je samim tim pomogla ne samo porodicama i oboljeloj djeci nego i hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike, jer su djeca manje vremena boravila na odjeljenju, a prilikom povratka bila su psihički spremna i smirena za nastavak bolnih i često neizvjesnih medicinskih tretmana.

Vatreš pojašnjava da se broj od 70 porodica odnosi na oboljelo dijete i jednog roditelja/pratioca, ali i u većini slučajeva drugog člana porodice, brat, sestra, nana.

– Za vrijeme boravka u ovoj kući roditelji ostvaruju pravo na besplatan smještaj u posebnim apartmanima za oboljelo dijete i njegovu porodicu (otac, majka, brat, sestra), osnovne namirnice, dezinfekciona sredstva i sredstva za higijenu, stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika, te okupacione radionice za roditelje, kao i kreativne radionice za djecu – navela je Vatreš.

Podršku ovom projektu pružile su vladine i nevladine organizacije, kompanije, međunarodne organizacije i Islamska zajednica u BiH.

Dakle, cjelokupan projekt Roditeljske kuće je realiziran donacijama fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine te van granica BiH.

Roditeljska kuće prije svega pruža kontinuirani smještaja za djecu oboljelu od malignih oboljenja i njihove roditelje koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.

– Roditeljska kuća ne služi samo kao smještaj nego se u njoj provodi i psihosocijalni program pružanja pomoći te podrške kako za oboljelo dijete tako i za cjelokupnu porodicu. Već vidimo rezultate i prednosti koje ova kuća nudi. Vidimo na djeci koja su sretnija, na roditeljima koji su manje zabrinuti. Smanjeni su troškovi. Medicinsko osoblje je rasterećeno, zato što djeca svaki moment kada ne primaju terapiju borave u Roditeljskoj kući. Vidimo rezultate zbog čega i jeste napravljena – naglasila je.

Godišnji troškovi nesmetanog funkcioniranja Roditeljske kuće iznose 150.000 KM, te od dana otvaranja Roditeljske kuće Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka” nastoji iznaći sistemsko rješenje za nesmetani rad da bi oboljela djeca, njihovi roditelji imali kvalitenu pomoć te podršku za vrijeme liječenja.

(FENA)