Pogoršanje kvaliteta zraka u Živinicama, Tuzli, poboljšanje u Sarajevu

Date:

Prema mjerenjima u 9.00 sati kvalitet zraka pogoršan je u Živinicama gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 296 i na granici je opasnog za stanovništvo (300+) i dalje je vrlo nezdrav. Povećana je i vrijednost PM 2,5 čestica i iznosila je 254. 

Radi se o česticama koje dolaze iz više izvora kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila itd.

Pogoršan je također kvalitet zraka i u Visokom, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 242, te u Tuzli gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 228, a vrijednost PM2,5 čestica 206 i također vrlo je nezdrav za stanovništvo.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je nezdrav i u Ilijašu gdje je izmjereni Indeks kvaliteta zraka iznosio 194, te u Lukavcu i Zenici gdje su izmjereni Indeksi kvaliteta zraka iznosili 182 i 156.

Na području tih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U odnosu na jutrošnju situaciju kvalitet zraka je poboljšan u glavnom gradu BiH. Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu u 9.00 sati iznosio je 83 i umjereno je zagađen, kao i na području Jajca gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio je 79.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related