Pogubne posljedice izraelske blokade: Gašenje jedine elektrane prijeti zdravstvu u Gazi

Date:

Intenzivirana izraelska blokada nad Gazom izazvala je nedostatak goriva i blokadu rada u jedinoj aktivnoj elektrani u toj palestinskoj enklavi, što ugrožava rad svih ustanova, a posebno bolnica i porodilišta.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je kako redukcija električne energije u bolnicama prijeti životima bolesnika, a posebno pacijentima na intenzivnoj njezi, dijaliznim pacijentima i novorođenim bebama u inkubatorima.

I iz Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) jučer su upozorili da prekid rada jedine centrale u Gazi od utorka ima pogubne posljedice po zdravstvo u toj palestinskoj regiji.

U saopćenju ICRC-a na Facebooku navodi se kako je osmosatna redukcija struje ranije narušila zdravstveni sistem u Gazi, a da dvostruko manja isporuka struje ovih dana predstavlja prijetnju za potpuni kolaps zdravstva.

Ističući kako nedostatak struje onemogućava pristup pitkoj vodi za veliki broj stanovnika Gaze, iz ICRC-a su upozorili da bi izraelska zabrana uvoza goriva mogla imati pogubne posljedice po život u Gazi.

Izrael od 2007. godine pod potpunom blokadom drži palestinsku Gazu u kojoj borbu za golo preživljavanje vodi oko dva miliona stanovnika.

U normalnim uvjetima Gazi je potrebno 500 megavata električne energije dnevno, a trenutno je dostupno svega 180 megavata, od kojih 120 megavata stiže iz Izraela, 32 megavata iz Egipta i ostatak iz jedine elektrane u Gazi koja je prestala s radom.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related