Poklanjanjem hatma dove šehidima obilježena 28. godišnjica oslobođenja Mostara

Date:

Poklanjanjem hatma dove šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata i kratkim vjerskim programom sinoć je u džamiji u Podveležju obilježena 28. godišnjica oslobođenja Mostara i podveleškog platoa od srpsko-crnogorskog agresora.

U programu su učestvovali imami i hor Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, a kratkim vazu-nasihatom porodicama šehida, demobilisanim borcima Armije Republike BiH i okupljenom džematu obratio se mostarski glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

Uz zahvalnost Svevišnjem Stvoritelju na blagodatima i okolnostima današnjice, ef. Maksumić je protumačio vjerska načela o činjenju dobrih dijela u ime Boga, a na korist i dobrobit šire društvene zajednice.

– Možda najveća blagodat koja je proistekla iz agresije na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su svoje živote dali najhrabriji borci naše Armije, je država koju danas imamo. Njima nije bilo lahko oprostiti se od svojih porodica i otići u borbu. Kako je to izgledalo znaju i demobilisani borci. Mlađi o tome danas mogu slušati i čitati i za njih je to danas najvažnije obaveza, čuvati tekovine slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine – kazao je ef. Maksumić, argumentirajući ovakve stavove pozicijom i historijatom Palestinaca, Kurda i drugih muslimanskih naroda koji nemaju države, nemaju svoj pasoš i polahko gube svoj identitet.

Govoreći o naravi međusobnih odnosa, apostrofirao je bitnost discipline i pridržavanja propisanih društvenih normi.

– Islam od nas traži disciplinu. Od nas islam traži, gdje god možemo, da doprinesemo, pa makar i malim gestom, da se očuva i unaprijedi i država i sistem koji imamo. I zato ih moramo čuvati na svaki mogući način, pa makar dovom – poručio je on.

Pred klanjanje akšam namaza učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen – obilježje brojne delegacije iz javnog i društvenog života odale su dužno poštovanje šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related