Polaznici Halki Kur'ana pet džemata na zajedničkom druženju u Brekovici

Date:

Druženje između bihaćkih džemata Brekovice, Bajrića, Ribića-Orljana i Kamenice-Muslića, te bosanskokrupskog džemata Jezerski-Dijelovi održano je po treći put. Domaćin ovog druženja bio je džemat Brekovica. Prvo druženje je održano u Bajrićima a drugo u Jezerskom.

Radi se o odraslim polaznicima Halki Kur'ana koji su naučili arapsko pismo i danas redovno uče Kur'an samostalno i sa svojim muallimima. 

Druženje je otpočelo učenjem odlomka iz Kur'ana hafiza Talhe-ef. Tričića, imama u džematu Bajrići, a dobrodošlicu prisutnima je uputio imam džemata Brekovica Nazif-ef. Horozović. On je spomenuo nekoliko primjera i situacija iz povijesti islama kojima je Kur'an bio razlogom zbog kojih se desila promjena ljudskog ponašanja, stavova i životne misije.

Nakon nekoliko ilahija koje su proučili članovi hora džemata Brekovica, hafiz Talha-ef. Tričić je ispričao svoju priču o učenju Kur'ana napamet i kako bi se trebali odnositi prema učenju Kur'ana.

Polaznici su proučili suru Er-Rahman i suru El-Vaki'a, a prije učenja ovih sura nekoliko važnih informacija i poruka ovih sura su prenijeli imami u džematima Jezerski-Dijelovi i Kamenica-Muslići: Muhamed-ef. Begić i Nihad-ef. Imširović. Također, sa informacijom o skoroj svečanosti hatmi sa polaznicima Škole Kur'ana u džematu Bajrići prisutnima se obratio nekadašnji imam ovog džemata Tarik-ef. Imširović i najavio skoro održavanje hatmi sa polaznicama ove škole.

Kratke sure su proučili najmlađi polaznici mekteba iz ovih džemata, a dovu je proučio Bekir-ef. Alić. Tokom programa hadžija Kasim Babić ispred muškog i ženskog odjeljenja halke Kur'ana u džematu Brekovica je uručio imamu džemata Jezerski-Dijelovi Muhamed-ef. Begiću prigodnu donaciju ispred ove halke za izgradnju džamije u džematu Jezerski-Dijelovi i tako se ugradili u vakuf i izgradnju ove Božije kuće.

Nakon završetka zvaničnog dijela programa, nastavljeno je nefomralno druženje, razmjena iskustava i bolje upoznavanje između džematlija ovih džemata.

Iskazana je zahvalnost inicijatorima ove ideje koja je naišla na veliku podršku svih polaznika u ovim džematima, a sa druge strane su izrazili nestrpljenje za novi sastanak, program i druženje u nekom drugom džematu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related