Policija vodenim topovima prekinula protest hiljada građana Njemačke

Policija je u srijedu nasilno prekinula protest protiv lockdowna u blizini njemačkog parlamenta nakon što hiljade demonstranata nisu poslušali policijske snage da se raziđu.

Skoro 5.000 demonstranata, uključujući desničarske ekstremiste i aktiviste protiv vakcinacije, okupilo se ispred Brandenburških vrata, dok su zastupnici raspravljali o novom zakonu o strožim ograničenjima zbog virusa korona, prenosi Anadolija.

Kako su demonstranti odbili nositi maske i držati se na sigurnoj udaljenosti, policija je poručila vođama protesta da mirno završe demonstracije. Nakon što su se demonstranti oglušili na ovakve naredbe, policijske snage su koristile vodene topove i biber sprej.

I privedeno je nekoliko demonstranata koji su odbili da se raziđu.

U Njemačkoj su od 2. novembra uvedene nove mjere u javnom prostoru kako bi se spriječilo širenje pandemije i smanjila stopa porasta broja slučajeva, a trajat će sve do kraja mjeseca.

Prema ovim mjerama, do kraja novembra će biti zatvorena pozorišta, kina, operne i koncertne dvorane, teretane, bazeni i kozmetički saloni.

Zabranjeni su i timski sportovi na amaterskom nivou, a i dalje navijači neće moći prisustvovati mečevima Bundeslige. Škole i vrtići će biti otvoreni.

(Preporod.info)