Policijski sat opet u Makedoniji: Zbog nepoštivanja mjera ubrzano širenje koronavirusa

Venko Filipče, ministar zdravstva Sjeverne Makedonije u srijedu uvečer je nakon sjednice Vlade kazao da se zbog povećanog broj novozaraženih koronavirusom u pojedinim regijama zemlje na snagu vraća policijski sat. Prema njegovim riječima do porasta broj zaraženih jedošlo zbog nepoštivanja propisanih mjera, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Grupisanje građana na porodičnim okupljanjima i proslavama, nenošenje zaštitne opreme, nepoštivanje mjera od strane preduzeća vezanih za transport i organizaciju rada i drugi slični prekršaji glavni su razlozi brzog rasta novih pacijenata u Skoplju, Kumanovsko-lipkovskom regionu, Tetovu sa okolnim opštinama, Štipu i okolini. Dobro je što je u ostatku zemlje situacija stabilna sa sporadičnim slučajevima. Ovo je samo potvrda da je strategija dala rezultate tamo gdje su poštivane mjere“, rekao je Filipče.

Filipče je naglasio da je radi sprečavanja daljeg širenja koronavirusa u kritičnim regijama, ali prije svega radi sprečavanja mogućeg širenja virusa izvan ovih regija, Vlada odlučila vratiti policijski sat i ograničenje kretanja.

“Uvodi se potpuna zabrana kretanja svih građana u Skoplju, Kumanovu, Lipkovu, Štipu, Karbincima, Tetovu, kao i u Bogovinju, Brvenici, Tearceu, Želinu i Jegunovcu, počevši od 4. juna od 21 do 8. juna do pet sati ujutro. U svim ostalim gradovima zabranjeno je kretanje građana od 4. juna od 21 sat do 5. juna do pet ujutro. U ostalim gradovima, u petak, subotu i nedjelju zabrana kretanja počinje u 16 sati i traje do sljedećeg dana do pet ujutro. Petak je proglašen neradnim danom za sve građane. U periodu od 4. juna od 21 do 8. juna do pet sati ujutru, zabranjeno je obilazak grobalja na teritoriji cijele države, osim u slučaju sahrana“, istakao je Filipče.

Za poljoprivredne aktivnosti dozvoljeno je kretanje unutar seoskih područja isključivo za radne potrebe. Apoteke će nesmetano raditi, a Ministarstvo zdravstva pripremiće odgovarajući plan za nesmetan rad zdravstvenih ustanova.

Šetnja kućnih ljubimaca (pasa) biće dozvoljena u tri termina tokom dana (od osam do 8.30, od 15 do 15.30 i od 20 do 20.30). Zabrana kretanja ne odnosi se na osobe s invaliditetom i njihove pratioce ako imaju odgovarajuću dokumentaciju.

U Sjevernoj Makedoniji u srijedu je potvrđen 101 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je drugi najveći dnevni porast tokom pandemije. Ukupan broj slučajeva oboljenja COVID-19 porastao je na 2.492 osobe. Iz Ministarstva zdravstva saopštili su da je od posljedica zaraze koronavirusom do sada preminulo 145 osoba, dok ih se 1.605 oporavilo.

(Anadolija)