Poljoprivrednici traže da prelevmani i carine obuhvate i zemlje CEFTA-e

Date:

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH i Seljački savez FBiH podržali su najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca koje se odnose na upućivanje u proceduru odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svežjeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

Istovremeno, podsjećaju ministra Košarca da bi usvajanjem te odluke bio riješen samo dio problema poljoprivrednika, jer sveobuhvatno rješenje nije moguće bez uvođenja prelevmana i carina na uvoz iz zemalja CEFTA-e a ne samo EU.

Također, ističu da odluka Vijeća ministara BiH mora biti proširena da obuhvati sve poljoprivredne proizvode koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi. Podsjećaju ministra Košarca da je to jedan od zaključaka sastanka održanog u Doboju prije deset dana kojem je lično prisustvovao.

– Parcjalna rješenja nisu stvarna rješenja i pogodovat će samo dijelu poljoprivrednika, prije svega iz RS-a, dok bi dalnji nekontrolisani uvoz iz zemalja CEFTA-e otvarao prostor za zloupotrebe i zaobilaženje uvedenih prelevmana i carina. Ovom prilikom kompletno Vijeće ministara podsjećamo da sutra ističe rok koji smo još prije mjesec dana u saradnji sa udruženjima iz RS-a odredili za poduzimanje koraka neophodnih za zaštitu domaće proizvodnje. Ukoliko se Vijeće ministara ogluši o naše zahtjeve bit ćemo primorani da naše nezadovoljstvo izrazimo kroz proteste – saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH, prenosi Fena.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related