Polupana stakla na Atik džamiji u Bijeljini

Date:

Jutros je napadnuta Sultan Sulejmanova Atik džamija u Bijeljini, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Za sada nepoznata lica su polupala stakla na dva džamijska prozora, a u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bijeljina očekuju potpunu policijsku istragu, naveli su na društvenoj mreži, podsjećajući da je skrnavljenje nacionalnog spomenika ikrivično djelo.

Posljedice napada na džamiju primijetio je Adi Osmanović, mujezin džamije koji je za Preporod.info rekao da je šteta na džamiji vjerovatno počinjena sinoć, ali da su on i džematlije to primijetili tek u jutarnjim satima.

– Jutros na sabahu nismo primijetili, vjerovatno zbog rasvjete iznad prozora, ali oko deset sati sam primijetio da su razbijeni po jedan prozor na džamiji i abdesthani, koja je odmah pored džamije. Zvao sam policiju i nismo htjeli otvoriti džamiju dok policija nije došla. Oni su napravili službenu zabilješku, a na moje insistiranje, pošto je ovo nacionalni spomenik, naknadno je došao i inspektor sa timom koji je obavio temeljit uviđaj. Izuzeli su oba kamena kojim je prozor razbijen i dio ograde koja je razvaljena sa stražnje strane džamije. Jedino ta strana nije pokrivena džamijskim video nadzorom ali postoji video nadzor na nekoliko okolnih objekata – navodi mujezin Osmanović.

Atik (Stara) džamija je najstarija džamija u Bijeljini, sagrađena između 1520. i 1566. godine. Spominje se u pisanim izvorima tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu je i nazvana kao Carska džamija. 

Džamija, odnosno njeno mjesto i ostaci graditeljske cjeline od stane državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašeni su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Turbe binbaše Sadik-bega i džamija su srušeni 13. marta 1993. godine, a materijal je u cijelosti odnesen sa prostora džamijske cjeline.

Ostaci temelja stare džamije iskopani su u toku iskopa za temelje nove džamije 2003. godine. Obnova džamije je započela 2002. godine a obnovljena džamija otvorena je 16. augusta 2014. godine.

Jutrošnji napad na Atik džamiju između ostalih, osudio je i bijeljnski gradonačelnik Mićo Mićić, poručujući da vjeruje a su svi građani, uz nekoliko izuzetaka među kojima su i počinioci ovog napada, svjesni da u Bijeljini ima mjesta za sve koji je vole i da nema potrebe za napadima ni na koga, pa ni na vjerske objekte. Zamolio je sugrađane da se suzdrže od provokacija i da se okrenu budućnosti.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related