Pomirenje zemalja u Zaljevu: Lideri na Samitu GCC-a potpisali završnu izjavu

Na sastanku kojim je obilježeno pomirenje u regiji, lideri zemalja Zaljeva, danas su na 41. samitu Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC) potpisali završnu izjavu i odvojenu izjavu nazvanu po Al-Uli, mjestu gdje je održan sastanak, javila je saudijska televizija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pored domaćina Saudijske Arabije, izjave su potpisali i lideri zaljevskih zemalja Katara, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Omana i Bahreina.

Još uvijek nisu saopćeni detalji izjave.

Samit je organiziran ranije u utorak u Al-Uli, gradu na sjeverozapadu Saudijske Arabije, a njime je obilježeno historijsko pomirenje u Zaljevu.

Samit, kojem je prisustvovao i emir Katara Tamim Bin Hamad Al -Thani, održan je dan nakon odluke Saudijske Arabije da nakon tri godine otvori zračne, kopnene i pomorske granice s Katarom.

Zagrlivši Al-Thanija na prijemu, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman zahvalio je Kuvajtu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), na naporima za postizanje dugo očekivanog pomirenja.

Videozapis koji je objavila saudijska novinska agencija pokazuje kako je princ srdačno dočekao katarskog lidera koji je doputovao u Al-Ulu na samit.

Emir Kuvajta Sheikh Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah čestitao je liderima zemalja Zaljeva na postizanju dogovora nazvavši ga historijskim.

Al-Sabah je u uvodnom obraćanju kazao kako čestita svima na historijskom postignuću te da je postignuto potpisivanje sporazuma iz Al-Ule.

Pozdravio je napore lidera zaljevskih zemalja, ali i američkih zvaničnika, među kojima su predsjednik države Donald Trump i njegov savjetnik Jared Kushner na iskrenim naporima u podršci dogovoru i ispunjavanju ”nada i aspiracija naroda Zaljeva“.

Saudijska Arabija i Katar u ponedjeljak su postigli dogovor o otvaranju zračnih, pomorskih i kopnenih granica, što je bio potez koji signalizira kraj spora u Zaljevu između Dohe i susjednih zemalja koji je trajao nekoliko godina.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 2017. uveli blokadu Kataru, optužujući tu zemlju da podržava terorizam, dok je Doha odbacila navode, tvrdeći kako njeni susjedi napadaju njen suverenitet.

(Preporod.info)