Pompeo: Odluka SAD-a o prodaji aviona F-35 imala važnu ulogu za normalizaciju odnosa Izraela i UAE-a

Date:

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo otkrio je da je odluka zvaničnog Washingtona o prodaji borbenih aviona F-35 Abu Dabiju imala ključnu ulogu za normalizaciju odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela.

Izrael je prošle godine postigao sporazum o normalizaciji odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu kategorički je odbacio navode da je to na bilo koji način povezano sa odobravanjem američke prodaje aviona F-35 toj zaljevskoj zemlji.

Bivši šef američke diplomacije Pompeo je za list “Yedioth Ahronoth“ kazao da je odluka o prodaji aviona bila važan sastavni dio normalizacije odnosa između Izraela i UAE-a, prenosi agencija Anadolija (AA).

UAE i Izrael su 15. septembra prošle godine u Bijeloj kući potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, a u međuvremenu su imenovani ambasadori i uspostavljene bilateralne saradnje na brojnim poljima.

Posrednik u tim pregovorima bio je bivši američki predsjednik Donald Trump koji je, kako su navodili američki mediji, obećao Emiratima da će im odobriti prodaju aviona F-35. Trump je neposredno pred izlazak iz Bijele kuće i potpisao to odobrenje.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena je razmotrila tu odluku i 20. aprila dala zeleno svjetlo za prodaju aviona i druge vojne opreme Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related