Ponovljeni izbori u Novom Gradu: Na biračko mjesto donijeli skoro 400 unaprijed označenih glasačkih listića

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” posmatra današnje ponovljene izbore na jednom biračkom mjestu u Novom Gradu u RS-u, biračkom mjestu 007B040 u Suhači.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na ovom biračkom mjestu poništila izbore zbog problema i prekida glasanja na izborni dan 15. novembra 2020. godine te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora.

-Posmatrač Koalicije ‘Pod lupom’ izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština opštine) bio unaprijed označen. Obaviještena je opštinska izborna komisija, Centralna izborna komisija i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik- navodi se u saopštenju Koalicije.

Navode kako zvuči “skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje danas u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova”.

Koalicija “Pod lupom” alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati iste ublažiti ili prikriti. Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati, a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni.

Naveli su kako će Koalicija “Pod lupom” zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u opštini Novi Grad (RS) zbog ranije uočenih nepravilnosti počinjenih od strane Opštinske izborne komisije Novi Grad i biračkih odbora na redovnim lokalnim izborima održanim 15. novembra 2020. godine, prenosi (AA).

Biračko mjesto je otvoreno za glasanje oko 08:15, a prema informacijama kojima Koalicija “Pod lupom” raspolaže, nakon utvrđivanja rezultata od strane biračkog odbora, sav izborni materijal će biti otpremljen direktno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu.

(Preporod.info)