Porodice očekuju maksimalnu kaznu za Mladića i pravdu za žrtve

Date:

Iduće sedmice, u utorak, 8. juna, 26 godina nakon što je protiv njega podignuta prva optužnica, zločincu Ratku Mladiću, generalu i ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske, bit će izrečena konačna presuda za genocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

Odbrana je prošle sedmice zatražila odlaganje presude uz obrazloženje da Mladić odbija da zasjedanje prati preko video veze i insistira da izricanju presude u sudnici prisustvuju i on i oba branioca, Branko Lukić i Dragan Ivetić. Hag je odbio zahtjev odbrane. Apelaciono vijeće naglasilo je da, po pravilima Suda, pravo optuženog da prisustvuje procesu ne znači nužno i fizičko prisustvo u sudnici i ne isključuje praćenje zasijedanja preko video veze. Sudije su podvukle i da su branioci obavezni da zastupaju svog klijenta, u skladu sa nalozima Suda i da bar jedan od Mladićevih advokata može prisustvovati izricanju presude.

Kako navode iz Haga, završena je i registracija za medije za praćenje presude. Interes je veliki, no, uprkos tome, morat će se pratiti sve epidemiološke mjere.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odredit će koja je bila Mladićeva uloga u ratu koji je odnio živote više od 100.000 osoba i protjerao dva miliona ljudi.

Žrtve ratnih zločina za koje je optužen Mladić očekuju najtežu kaznu koju Haški tribunal može izreći. Izricanje konačne presude, za genocid, udruženi zločinački poduhvat, etničko čišćenje i druge najteže ratne zločine kojih se gnuša moderno čovječanstvo, iščekuje i bh.javnost, koja vjeruje da će Hag ovog zločinca proglasiti krivim za genocid ne samo u Srebrenici, već i u Ključu, Kotor Varoši, Sanskom Mostu, Prijedoru, Vlasenici i Foči.

– Njemu treba izreći kaznu za najstrašnije zločine počinjene na tlu BiH. Nije samo u Srebrenici počinjen genocid. Gdje god je Mladić došao sa svojom vojskom, tu su počinjeni masovni zločini radi uništavanja Bošnjaka u BiH. Svi znamo šta je bilo u Prijedoru i ostalim mjestima. Svjedok tim monstruoznim zločinima su grobnice, masovne dženaze, ucviljene porodice, njihova bol, tuga, suze…Doživotna kazna je malo za sva zlodjela, ali to je maksimalna kazna. Očekujem da će Hag potvrditi takvu, da ga neće osloboditi tereta ni za jedno zlodjelo – kazala je za Preporod.info Hasija Bajrić iz Sarajeva.

U završnoj riječi u predmetu “Mladić”” tužitelj Alan Tieger rekao je da bi bilo “kakva kazna bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću manja od maksimalno predviđene, a to je kazna doživotnog zatvora, bila uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi”.

– Vrlo, vrlo opasan čovjek – riječi su kojim je bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla Del Ponte opisala bjegunca za kojim je tragala više od deset godina svog života.

Njen cilj, kako je rekla, bio je da osigura da on odgovara za prvi genocid počinjen na tlu Evrope nakon poraza nacističke Njemačke.

Mladić je uložio žalbu na prvostepenu presudu iz 2017. godine po kojoj je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Pod Mladićevom palicom, Vojska Republike Srpske je sijala strah i smrt – utvrđeno je presudama Haškog tribunala – glavni grad Sarajevo je držan pod opsadom više od tri godine, a gradovi poput Foče, Prijedora i Višegrada su etnički očišćeni od nesrpskog stanovništva.

U julu 1995. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego je rat u BiH zaustavljen, jedinice pod Mladićevom kontrolom zauzele su zaštićenu zonu Srebrenicu. Mladić je ušao u grad nasmijan, čestitajući vojnicima na uspjehu.

– Ovaj grad dajemo na poklon srpskom narodu – kazao je Mladić pred televizijskim kamerama. Ono što je uslijedilo nakon ove izjave bila su ubistva više od 7.000 dječaka i muškaraca i progon 40.000 žena, djece i starijih. Pogubljeni su po kratkom postupku od 13. do 19. jula 1995. Ubistva su se nastavila i nakon toga. Presude međunarodnih i domaćih sudova utvrdile su da se u Srebrenici desio genocid.

Do sada, Mladić nikada nije iskazao žal zbog stradanja nevinih civila.

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe, predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, izreći će drugostepenu presudu i konačno zapečatiti sudbinu ratnog zločinca Ratka Mladića.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related