Porodilje u Bosni i Hercegovini traže jednaku novčanu naknadu: Djeca su bogatstvo, Božiji dar i vojska najjača

Date:

Na listi zemalja po stopi nataliteta Bosna i Hercegovina nalazi se na vrhu ljestvice i zauzima 190. od ukupno 195 mjesta. Od naše zemlje bolje pozicionirane su sve zemlje bivše Jugolavije. U našoj zemlji, tokom prošle godine od januara do septembra, za kada postoje statistički podaci, umrlo je 7.183 ljudi više nego u istom razdoblju prethodne godine.

– Tokom prvih devet mjeseci 2021. godine umrlo je 35.108 osoba, a u istom periodu 2020. godine 27.925, što pokazuje rast broja umrlih za 25,72 posto. U istom periodu u BiH je registrovano 18.733 novorođenih beba, što u poređenju s 2020. godinom pokazuje pad broja novorođene djece za 3,33 posto – podaci su državne Agencije za statistiku BiH.

Kako ovaj problem uzima maha nadležni u našoj zemlji počeli su, koliko toliko, da pokazuju sluha i pokazuju određene mjere u popravljanju stanja nataliteta. Kako bi se pokušalo spriječiti demografsko odumiranje, u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu vlade su izglasale da se porodiljama omogući naknada za svako dijete po 1.000 KM. Naime, Skupština Tuzlanskog kantona je jednoglasno usvojila inicijativu na osnovu koje se porodiljama u tom kantonu omogućava dobijanje naknade od po hiljadu konvertibilnih maraka mjesečno.

– Tuzlanski kanton izjednačava iznos naknade za majke nakon porođaja s majkama porodiljama iz Kantona Sarajevo. I naše majke porodilje će usvojenom inicijativom primati iznos od hiljadu konvertibilnih maraka godinu nakon poroda – istaknuto je na sjednici.

Ova inicijativa se odnosi i na majke porodilje bez obzira na to da li su u radnom odnosu ili ne, a kako je istaknuto na današnjoj sjednici, Vlada TK bi trebala već iduće sedmice, kao što joj je i naloženo, hitno donijeti odluku u skladu s usvojenom inicijativom.

Podsjećamo, koncem decembra prošle godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom. Time je omogućeno da svaka porodilja mjesečno, u trajanju od godinu, dobija iznos u visini prosječne plate u Federaciji BiH, koja sada iznosi okvirno 1.000 KM. Za potrebe ovog amandmana u Budžetu Kantona Sarajevo bit će izdvojen dodatni iznos od 29 miliona KM.

Do sada je novčana naknada za ženu – majku koja je u radnom odnosu iznosila 450 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu ženu – majku 225 KM. Ovim Zakonom se predviđa i da porodice koje imaju troje ili više djece, ostvaruju dodatak na djecu uvećan za 10 posto za svako dijete.

– Mnogi mladi parovi upravo zbog problema sa zapošljavanjem, materijalnim statusom koji nije riješen, odlučuju se da nemaju djece. Potez Vlade TK i KS je za svaku pohvalu. Ipak, ne treba se bojati, treba hrabro ući u ovakvu avanturu ako se to želi. Djeca su Božiji blagoslov i za svako dijete, kako se to u Bosni kaže, postoji nafaka. Oni su vojska najjača – kazala je za Preporod.info Alisa Karić.

Karić je nezaposlena majka dvoje djece iz Srednjobosanskog kantona koja kazuje da je od kantona dobila jednokratnu pomoć od 200 KM kada je rodila sina i kćerku.

– Svi kantoni moraju se ugledati na ove primjere iz Tuzle i Sarajeva. Jer majkama bi to značilo sigurnost njihove djece, da imaju šta jesti, kupiti im pelene, odjeću – kaže Karić.

Preporod.info razgovarao je s porodiljama iz Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog. Sve su stava da bez pomoći države odnosno kantona, a zbog teškog materijalnog stanja i velike nezaposlenosti u državi, rađanje djece bit će upitno.

Iznosi porodiljnih naknada u BiH nisu ujednačeni, te ovise o mjestu prebivališta i radnom statusu porodilja. BiH nema državni zakon koji regulira ovu oblast, nego je to nadležnost nižih nivoa vlasti.

U bosanskohercegovačkom entitetu RS na snazi je Zakon o dječijoj zaštiti, dok u entitetu FBiH postoje okvirna zakonska rješenja, ali je ova oblast prepuštena kantonima. Svaki od njih ima vlastite propise i različite iznose porodiljnih naknada.

Stopa nataliteta nam je niska. Država, a ne kantoni ili entiteti, mora ovo pitanje riješiti, pomoći majkama, zaposlenim i nezaposlenim. Nadam se da će na području cijele BiH imati sluha te djeci osigurati hranu, pelene i ostalo što je majkama potrebno – kazuju naše sagovornice.

Nekoliko dana nakon što je vlast u Kantonu Sarajevo objavila nove iznose naknada za porodilje, oglasio se i premijer entiteta FBiH Fadil Novalić koji je 4. januara uputio inicijativu Parlamentu FBiH za hitno usvajanje Prijedloga zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, koji je u parlamentarnu proceduru uputila entitetska Vlada. Iako ovaj zakon predviđa pomoć nezaposlenim porodiljama u visini od 30 posto prosječne neto plaće u FBiH, što iznosi oko 300 maraka (oko 150 eura), iz Vlade Federacije tvrde da on daje mogućnost kantonima da porodiljama osiguraju mjesečne naknade po uzoru na Kanton Sarajevo. To bi, kako je naveo Novalić, trebalo biti omogućeno transferom kantonima iz budžeta entiteta FBiH, u iznosu od 200 miliona maraka (oko 100 miliona eura).

– Usvajanje tog zakona, kao i ovogodišnjeg federalnog budžeta čiji prijedlog je Vlada, također, poslala u parlamentarnu proceduru koji uključuje i transfer od 200 miliona KM kantonima, osigurat će se izdvajanje sredstava koje će kantoni moći iskoristiti za naknade svim porodiljama, kako ne bi bile diskriminirane u odnosu na majke u Sarajevu – naveo je Novalić u saopćenju.

No, nije baš sigurno da će na području cijelog entiteta FBiH porodilje dobivati po 1.000 KM. Barem nakon premijerovog oglašavanja putem Facebooka od prije dva dana, jer u svom obraćanju kaže da je “diskutabilan potez da u cijelom entitetu FBiH porodilje imaju naknadu kao u KS”.

– Ovo za porodilje u Sarajevu, 1.000 KM je diskutabilan potez. Povukao ga je Zagreb u svojoj prošlosti. Pa su sve žene, je l’, bračni parovi u Hrvatskoj išli u Zagreb da se prijave i 400 miliona kuna se pretvorilo u 4 milijarde. Isto se dešava u KS što je razlog da to prebace na Federaciju. Međutim to je nadležnost kantona. Mi smo uputili zakon o ovome u parlamentarnu proceduru i za dječiji doplatak prema kojem će djeca iz svih kantona imati ista primanja – rekao je Novalić.

Dodao je da će doplatak od 60 KM primati 85.000 djece u entitetu FBiH. U njihovom zakonu je definirana porodiljna naknada od 300 KM.

– U našem zakonu za razliku od sarajevskih 1.000, kod nas je definirano 300 KM. I to su se svih 10 kantona složili kada smo pravili zakon i to je obaveza kantona. Ukoliko budu radili kantoni kao što rade dječiji doplatak neko 17 KM, neko 60 KM, a neko ništa. FBiH će povući i to na federalni nivo. Ali to tek predstoji da se diskutuje u Parlamentu entiteta FBiH – rekao je Novalić.

Preporod.info pronašao je nekoliko višečlanih porodica, sa više od četvero djece. Stava su da svi kantoni trebaju raditi na izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti u korist višečlanih porodica.

– Nemamo nikakvu pomoć. Djeci smo sami kupovali sve. Vjerujte da je to veliki potez, jer sve je skupo. Ali, eto čovjek se odrekne luksuza nekog, kupuje osnovno, da nismo gladni, žedni, da imamo šta obući… Znali smo se obradovati kada djetetu neko iz komšiluka na rođenje donese para. Pomoglo je – kaže Hasan Bilić i dodaje „da su njegova lijepa djeca isključivo njegova i Ajšina briga“.

Bili smo u još nekoliko domova širom zemlje, te istražili kako je odgajati četvero i više djece. Svi se slažu da je teško, ali vjera u nafaku, koja je od Boga, kažu da ih hrabri da ne odustaju od potomstva, koliko god da je teško.

I svaka porodilja u entitetu RS od Nove godine ima pravo na 500 KM pomoći vlasti za opremu novorođenčadi. Do sada je ova pomoć iznosila 250 KM. Pomoć je duplo veća na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara.

Po osnovu svih prava iz ovog zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti još oko 25,67 miliona KM, a samo po osnovu prava za opremu novorođenčadi potrebno je više od 2,5 miliona KM. Projektovano je 10.000 novorođene djece. Zakonom se prvi put uvodi pravo na dječiji dodatak za prvo dijete te se povećava iznos dodatka, zbog čega je po ovom osnovu na godišnjem nivou potrebno dodatnih oko 20,65 miliona maraka.

Prema podacima iz “Popisa stanovništva 2013” u našoj zemlji registrovano je 217.613 jednočlanih porodica, 277.191 dvočlanih, tročlanih porodica je 232.169, četveročlanih 238.625, 107.229 ih je s pet članova, šestočlanih je 49.856, sa sedam 18.818, a osam i više njih tek 14.232. Podaci nisu iznenađujući ako se zna da približno 32000 do 35.000 porodilja svake godine treba ostvari pravo na porodiljsku naknadu u BiH, ali da njih 47 posto, barem kada je riječ o Federaciji, nema nikakvih primanja i to zbog nedostatka novca u budžetima.

Ovakvo stanje s brojem članova je, uglavnom, zbog situacije u zemlji. Jer, prema podacima agencija, četveročlanoj porodici mjesečno je potrebno više od 2.000 KM za potrošačku korpu. Sve to je dovelo do pojave „bijele kuge“. Ipak, ono što je sigurno jeste da je nafaka ono što i dalje ohrabruje mnoge porodice, ali u manjim mjestima, da rađaju djecu.

(A.N./Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related