Portret velikana: Tribina o Safvet-begu Bašagiću

Safvet-beg Bašagić (pisao pod pseudonimom Mirza Safvet) rođen je 1870. godine i jedna je od najmarkantnijih ličnosti moderne bosanske i bošnjačke književnosti i začetnik bošnjačkog nacionalnog preporoda početkom 20. vijeka. Osnivač je mnogih listova, časopisa i nacionalnih društava. Poznat je kao istaknuti pjesnik, prevoditelj, historičar i političar.

Safvet-beg Bašagić je 1900. publicirao Kratku uputu u prošlost Bosne od 1463. do 1850, koja je sve do pojave knjige Geneza nacionalnog pitanja bosanskih Muslimana Muhamed Hadžijahića bila standard proučavanja historije Bošnjaka. 1894. godine odaziva se pozivu da učestvuje polaganju kamena temeljca Starčevićevom domu.

Bašagićeva kolekcija islamskih rukopisa i starih knjiga koja je u posjedu Bratislavske Univerzitetske biblioteke je dio UNESCO-vog programa Memory of the World Programme. Dio ove kolekcije je dostupan on-line posredstvom Svjetske digitalne biblioteke.

Dobrodošlicu velikom broju prisutnih u Bošnjačkom institutu iskazao je moderator i voditelj Muhamed ef. Velić,  koji je sa gostom večeri prof. dr. Senadinom Lavićem, predsjednikom BZK „Preporod“ i članom Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”, razgovarao o Safvetu begu Bašagiću i porukama  koje je on slao kroz svoj život.  

Moderator Velić je sa svojim gostom,  dr. Lavićem,  razgovarao o životu i djelu Safveta bega Bašagića, posebno apostrofirajući njegovo rodoslovlje, aristokraciju, njegovu borbu za bošnjaštvo,  nacionalni identitet i bosanski  jezik.  Profesor Lavić se  u svom izlaganju osvrnuo na biografiju i djelo Safvet bega Bašagića ističući raznoliku i bogatu Bašagićevu biografiju, doktor filozofskih nauka, orijentalista, historičar, kritičar, pisac, prevodilac, folklorista, etnolog, osnivač kultunih društava “Gajret” “El-Kamer” i “Muslimanskog kluba”,  osnivač litova Behara i Ogledala, predsjednik Bosanskog sabora i kustos Zemaljskog muzeja.

Dr. Lavić je svojim izlaganjem „pokušao mozaički pojasniti jednu kulturno historijsku pojavu, kakva je Safvet beg Bašagić bio“, i u tome je i uspio.Dr. Lavić je govorio i o tome ko je sve pisao o Bašagiću, njegovom životu i djelu, spomenuvši veliki broj pisaca, pjesnika i velikana bošnjačke povijesti.    

Akteri tribine na kraju su se posebno osvrnuli na mevlud Safveta bega Bašagića i njegov utjecaj na tadašnju ulemu i narod. Ovu prelijepu noć u Bošnjačkom institutu dodatno  su uljepšali članovi hora Sejfullah iz Konjica, koji su izvedbama ilahija o Poslaniku a.s. i recitalima Safveta bega Bašagića, koje je iz recitovao Benjamin Mušinović, oduševili sve posjetioce.  

(BIR)