Poruka vjeroučiteljima: Iskoristiti prednosti novih tehnologija

Date:

U Karađoz-begovoj medresi u Mostaru održan je stručni seminar za vjeroučitelje sa područja Muftijstva mostarskog, u organizaciji ovog muftijstva i Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

O aktuelnim temama i problemima iz oblasti islamske vjeronauke ovom prilikom govorili su dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta i Elvedina Kazazić, nastavnica islamska vjeronauke u VI Osnovnoj školi Mostar.

Prisutnima se obratio i mr. Ilham-ef. Puce, rukovodioc Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog, te učesnicima prenio selame mr. Salem-ef. Dedovića, muftije mostarskog, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati seminaru. 

Obraćajući se prisutnim vjeroučiteljima, dr. Halilović je istakao prednosti i nedostatke online edukacije u nastavi islamske vjeronauke, te kako razvijati duhovnost kod učenika u nastavi na daljinu.

– Treba iskoristiti pozitivne dimnezije ove nove tehnologije. U novoj komunikaciji, umjesto ličnosti nastavnika, suština je u poruci koju prenosi. Bitno je kakvu poruku šaljete učenicima, šta im zapravo prenosite tom porukom – rekao je dr. Halilović. 

Govorio je i o usporedbama online i klasične nastave, te o tome šta i kakve emocije kod učenika proizvodi jedna, a kakve druga vrsta nastave, prenosi Muftijstvo mostarsko.

 – Emocije su veliki problem za sve nas. Djeca su preopterećena. Vi imate proširenu kategoriju ljudi o kojima brinete, to su vaši učenici i njihovi roditelji i vi treba na najprijatniji način da pristupate njima tokom online nastave. Da i na taj način probudite emociju u njima, iako se nastava odvija online putem – poručio je dr. Halilović.

Nastavnica islamske vjeronauke Elvedina Kazazić govorila je o konekciji učenika i vjeroučitelja u džematskim aktivnostima i propitivanju kvalitete rada aktiva.

Na osnovu ankete koju je uradila među vjeroučiteljima, došla je do određenih rezultata i preporuka kako poboljšati saradnju vjeroučitelja i medžlisa, te na koji način aktivirati učenike kroz određene aktivnosti koje Zajednici nudi određeni medžlis.

– Ono što je jako bitno jeste da zajednički trebamo djelovati u određenim oblastima, a vjeroučiteljima je jako bitna upravo ta podrška medžlisa u njihovom radu, posebno ona finansijska, jer vjeroučitelji imaju ideje i zamisli, ali ponekad im fale ta materijalna sredstva koja im omogućuju realizaciju ideja, a medžlis ih u tome može podržati – rekla je nastavnica Kazazić.

Istakla je, na kraju svog obraćanja, da je “snaga u džematu, a ne u pojedincu” i da se na taj način može doći do velikih uspjeha za Zajednicu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related