Posjeta i iftar u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa u Bihaću

Tom prilikom su domaćini predvođeni direktorom Edhemom Veladžićem i gosti razgovarali o mogućnostima tješnje saradnje, pogotovo o pravima osuđenika na upražnjavanju vjerskih obreda kako u toku tako i izvan mjeseca ramazana.

Osim razgovora koji je bio od koristi i uvertira konkretnijim odnosima u budućnosti domaćini su priredili iftar za goste, kojem su prisustvovali i osuđenici-postači na izdržavanju kazne. Nakon iftara, koji je protekao u prijatnoj atmosferi, druženje je nastavljeno u mesdžidu KPZ-a u kojem teravih namaz i džum'e namaz obavlja student Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Adis Kurtović. Prvo se džematile klanjao akšam namaz, a potom su se muftija Hasan ef. Makić i dekan prof. dr. Fuad Sedić obratili osuđenicima. Uputili su im nekoliko savjeta s ciljem da ih podstaknu na pozitivno razmišljanje, borbu za društveno-koristan život i pokornost Uzvišenom Allahu.

Utisci, kao reakcija na posjetu, govore da treba nastaviti ovakve i slične aktivnosti i mimo ramazana, jer se vidjelo da su efikasan put u ostvarivanju bolje komunikacije i da djeluju ohrabrujuće.