Posjeta Medžlisu i mektepskoj pouci u Kaknju

Date:

Na temelju Plana rada Rijaseta – Uprave za vjerske poslove za 2022. godinu predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade i predstavnik Muftijstva sarajevskog dr. Ahmed-ef. Purdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva posjetili su Medžlis Islamske zajednice Kakanj i obišli mektebe na području Medžlisa.

Cilj posjete je bio uvid i upoznavanje sa odgojno-obrazovnim procesom i funkcionisanjem mektepske pouke, primjenom Nastavnog plana i programa mektebske pouke, novih ilmihala i mektepske pedagoške dokumentacije, te pružanje stručne i druge pomoći muallimima/ama.

Posjeta je realizovana prema protokolu koji je predvidio susret sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman-ef. Čelikovićem, obilazak mekteba i analizu posjete. Sa opštim stanjem vjerskog života na području Medžlisa kao i sa aktuelnim aktivnostima i projektima goste je upoznao glavni imam. Posebno se osvrnuo i predstavio mekteb, mektepsku pouku i rad sa mladima. 

U pratnji glavnog imama dr. Enes-ef. Svraka i dr. Ahmed-ef. Purdić obišli su tri mekteba, prisustvovali realizaciji mektepske pouke i sreli se sa pet grupa polaznika mekteba različitog uzrasta.

Džemat Doboj Kakanj, imam džemata i muallim je Asim-ef. Hasanspahić. Mektepsku pouku pohađa preko 150 polaznika, a u vrijeme posjete pouka se izvodila za drugi nivo i bilo je prisutno 22 polaznika. U realizaciji mektepske pouke angažiran je još jedan muallim.

Džemat Čaršija je centralni gradski džemat, a u vrijeme posjete mektepska pouka se izvodila za polaznike trećeg nivoa i bilo je prisutno u III podgrupi 22 i u II podgrupi 20 polaznika.  Muallim je Elvedin-ef. Ibrahimspahić, a osim njega u ovom mektebu angažirane su još dvije muallime i jedan muallim. U mekteb je ukupno upisano oko 500 polaznika.

Džemat Varda, imam džemata i muallim je Amel-ef. Ibrahimspahić. U ovaj mekteb je upisano preko 100 polaznika, a u vrijeme posjete mektepska pouka se izvodila za polaznike prvog nivoa i bilo je prisutno 23 polaznika.

Opremljenost mekteba i uslovi za održavanje mektepske pouke u mektebima koji su posjećeni su dobri. Polaznost i redovnost polaznika mektepske pouke je na visokom nivou. Tokom posjete gosti su osim riječi podrške za redovno pohađanje i marljivo učenje razgovarali s polaznicima i interesovali se za njihovo mišljenje o uslovima u mektebu i prijedlozima za poboljšanje i zanimljiviju mektepsku pouku. Također, važno je napomenuti da su polaznici mekteba kroz razgovor iskazali zadovoljstvo i pozitivno mišljenje o mektebu i novim ilmihalima te da rado dolaze na mektepsku pouku.

Nakon posjete časovima glavni imam sa saradnicima i muallimima/ama koji realizuju mektepsku pouku u pomenutim mektebima upriličio je radni sastanak sa predstavnicima Rijaseta i Muftijstva radi analize mektepske pouke u mektebima koje su posjetili. Muallimi su predstavili način rada, postignute razultate, te iznijeli svoja zapažanja i iskustva u radu. Također, bilo je riječi i o organizaciji mektepske pouke na jednom mjestu, po modelu mektepskog centra za polaznike mekteba u gradskim džematima.

Dr. Enes-ef. Svraka i dr. Ahmed-ef. Purdić čestitali su glavnom imamu i muallimima na kvalitetnoj organizaciji mektepske pouke i predanom radu. Iznijeli su svoja zapažanja tokom posjete i uputili određene prijedloge i savjete u cilju poboljšanja. Posebno su se interesovali za neposredna iskustva muallima u dosadašnjem radu i njihove prijedloge za poboljšanja mektepske pouke. Opći zaključak je da muallimi odgovorno izvršavaju emanet muallimskog poziva i da je stanje mektepske pouke u mektebima koji su posjećeni dobro.

Na kraju radne posjete domaćini su zahvalili na posjeti i iznesenim savjetima, a predstavnici Rijaseta i Muftijstva izrazili zadovoljstvo viđenim i zahvalili se na gostoprimstvu.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related