Posjeta muftije Dizdarevića porodicama šehida: Emanet naših šehida ne smijemo iznevjeriti

Date:

Kovač-3.-2-1024x682.jpg - Predramazanska posjeta muftije Dizdarevića porodicama šehida: Emanet naših šehida ne smijemo iznevjeriti sebičnošću i neodgovornošću
U okviru predramazanskih aktivnosti muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević danas je u džematu Stranjani kod Zenice, zajedno sa mjesnim imamom Reuf ef. Ibreljićem, posjetio Smailu Kovač, majku šehida Armin ef. Kovača.

Muftija Dizdarević istakao je da je cilj posjete, osim čestitanja dolaska mubarek ramazana, ponovno skretanje pažnje na brojne šehide, imame i svršenike medresa koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

– Njihova žrtva jeste emanet koji ne smijemo prokockati sebičnošću, nebrigom i neodgovornošću – poručio je muftija Dizdarević.

Ovom prilikom on je majci Smaili uručio simboličnu ramazansku hediju, kao i novčanu pomoć koju je obezbijedio Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ova pomoć isplaćuje se iz Fonda Bejtu-l-mal porodicama imama šehida početkom svake kalendarske godine i dio je redovnih projekata pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva koje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini realizira putem Ureda za društvenu brigu.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu Armin ef. Kovač bio je učenik Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Medresanske udžbenike i sveske zamijenili su oružje i uniforma, njegove školske kolege postali su kolege saborci, a medresansku sigurnost zamijenila je neizvjesnost borbenih linija. Poginuo je kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine u borbama kod Ilijaša.

 (H.P./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related