Poslanici odbili razmatrati smjenu Vijeća ministara i prisluškivanje

Poslanica Nezavisnog bloka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aida Baručija predložila je na današnjoj sjednici da poslanici razmatraju smjenu aktuelnog Vijeća ministara BiH, što je većinom glasova poslanika odbijeno.

Kako je Baručija obrazložila zatraženo je da poslanici izglasaju nepovjerenje Vijeću ministara BiH zbog malog broja usvojenih zakona i održanih sjednica, ali i zbog nebrige za novce građana, lošeg odgovora na pandemiju kao i nebrige za spas privrede te odnosa prema migrantskoj krizi.

Poslanici su također odbili u dnevni red sjednice uvrstiti prijedlog poslanika Ujedinjene Srpske Nenada Stavandića kojim traži hitno sazivanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), a najkasnije u roku od sedam dana od usvajanja inicijative.

– Ovo tražim kako bi se pod hitno istražili navodi predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije o nezakonitom, proizvoljnom i sistemskom snimanju i prisluškivanju – kaže Stevandić.

Podsjetio je Stevandić da se 27. novembra u javnosti pojavio audio snimak telefonskog razgovora između predsjednika VSTV-a i saradnice u vezi sa zapošljavanjem njene sestre, a dan kasnije Tegeltija je to nazvao nevjerovatnom montažom.

Stevandić kaže da je Tegeltiji u razgovoru s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem potvrđeno da se događa nezakonito snimanje i prisluškivanje, ali da to ne radi Mehmedagić nego odmetnuti dijelovi OSA-e, prenosi Fena.

– Ovim je ustavni poredak narušen i znači da svako može biti prisluškivan – kaže Stevandić, koji je kazao da u inicijativi ne mora biti ime Milana Tegletije nego bilo koga.

Poslije glasanja poslanika, ovakva inicijativa nije prihvaćena te neće biti jedna od tačaka dnevnog reda sjednice.

(Preporod.info)