Poslodavci u Federaciji BiH očekuju rast obima poslovanja u 2021. godini

Date:

Većina poslodavaca u Federaciji BiH procjenjuje da će u ovoj godini uprkos pandemiji korona virusa imati rast obima poslovanja, što ukazuje na njihov optimizam, očekivanje i nadanje da će ipak doći do poboljšanja poslovnog ambijenta.

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje potvrdila je to nakon dobivenih rezultata istraživanja tržišta rada u Federaciji BiH koje je provedeno u januaru ove godine.

Istraživanje u okviru kojeg su anketirana 1.232 poslodavca koji imaju pet i više zaposlenih, realizirali su Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje, uz tehničku podršku projekta “Istraživanje tržišta rada” koji finansira Evropska unija (EU). 

Prema iskazanim potrebama poslodavaca u okviru ovog istraživanja, najtraženija zanimanja III i IV stepena u 2021. godini su prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar.

Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar. 

– Ispitivanje tržišta rada predstavlja značajan segment aktivnosti Zavoda budući da kroz anketiranje poslodavaca dobijamo vrlo korisne podatke koji nam služe za bolje prilagođavanje mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima, kao i za unaprjeđenje funkcije posredovanja, što predstavlja naš strateški cilj – dodala je Lončar. 

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2020. godini uslijed pandemije COVID-19, čak 43 posto ispitanika imalo pad obima poslovanja dok je rast obima poslovanja zabilježilo 26 posto ispitanika. Rast finansijskih efekata imalo je svega 24 posto ispitanika, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za više od 35 posto. 

Istraživanje je pokazalo i nekoliko drugih vrlo bitnih trendova.

U 2020. godini kod anketiranih poslodavaca bilježi se negativan rezultat između zaposlenih i radnika kojima je prekinut radni odnos. Novozaposlenih je 4.076 (40 posto), a radni odnos je prekinut sa 6.058 osoba (60 posto). U vezi sa reakcijom na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, poslodavci su uglavnom primjenjivali skraćivanje radnog vremena (21 posto).

Za uvođenje rada u smjenama opredijelilo se 16 posto poslodavaca, 15 posto poslodavaca nije poduzimao nikakve mjere, dok je jedan posto poslodavaca najavilo prekid rada. U vezi sa kandidatima za radna mjesta, poslodavci su najveće nezadovoljstvo iskazali nedostatkom tehničkih – stručnih znanja i vještina, te nedostatak samoinicijativnosti i kreativnosti kandidata za radna mjesta.

Također, poslodavci ističu i nezadovoljstvo zbog nedostatka informatičkih, organizacijskih, analitičkih i vještina planiranja kod kandidata za radna mjesta.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related