Postači žale što ne mogu u džamiju na teravih-namaz

Date:

Muslimani u cijelom svijetu su 13. aprila započeli post i ovo je drugi ramazan u vrijeme pandemije korona virusa. O tome kako vjernici, muslimani, u Bosni i Hercegovini, provode ramazan, koji je najsvetiji i najvažniji mjesec Božije milosti, oprosta, mjesec u kojem je počela posljednja objava Božje riječi – Kur'an, pitali smo Sarajlije, Fojničane, Hercegovce, Krajišnike…

Vjernici s kojima smo razgovarali su strpljivi i podsjećaju da je bilo i težih vremena.

Neki kažu da im je pandemija korona virusa promijenila tok ramazana, s obzirom da kao ranijih godina ne mogu ići na teravih i sabah, jer je u Federaciji BiH na snazi policijski sat koji traje od 21.00 sat do 5.00 sati ujutro.

Ipak, većina kaže da su se prilagodili aktuelnoj situaciji. Posti se u uslovima koje diktira pandemija korona virusa, nova su pravila, ali vjera u Boga, kako za Preporod.info kaže Hamida Fejzić iz Fojnice, pomaže da se i te nevolje lakše prebrode.

– Hvala Allahu dž.š. da smo dočekali ramazan. Nema boljeg i dražeg mjeseca za muslimana. Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, ramazan je isti kao uvijek. Postač se čuva ružnih riječi, misli, dovi, zikri…Meni je ovaj ramazan pomogao da zaboravim ovu svakodnevnicu, da se okrenem sebi, porodici, da se više zbližimo, da više učim Kur’an, Allaha spominjem… Imali smo i težih vremena. Postilo se i u ratu i išli smo u džamiju. Bitna je volja i vjera – kaže Fejzić.

Ajka Omerhodžić iz Sarajeva od svoje pete godine ide na teravih-namaz u džematu i žali što ove godine kući klanja sama teraviju i što ne može ići u džamiju na mukabelu. Kaže da su za nju teravija i muakbela ukras ramazana.

– Na teraviju sam išla 45 godina. Teško mi pada ova situacija. Nadala sam se da će nadležni donijeti odluku da se ukine policijski sat, da odem u džamiju na ovaj noćni namaz. Nema ljepšeg osjećaja nego kada se džamija napuni klanjačima u ramazanu. Srce mi bude puno. Nadam se da ćemo barem iduće godine dočekati da možemo ići na sve namaze i mukabele u naše lijepe džamije širom BiH – kaže Omerhodžić. 

Da je ramazan poseban mjesec, ističe i Krajišnik Alija Maglić. Posti, iako mu je 86 godina. Za njega su najljepši, kaže, ramazani ljeti.

– Allah me počastio da postim 80 godina. Ove godine ne idem na namaze u džematu, jer sam u toj rizičnoj skupini. Čovjek svašta doživi, ali korona ne može da nam “uzme” vjeru u srcu, kao što nam je uskratila druge stvari koje su do sada bile uobičajene  – kazuje nam Maglić. 

I u Hercegovini se tokom ramazana pridržavaju vjernici epidemioloških mjera, nose maske i drže distancu.

– Moja porodica ovaj ramazan provodi većinom kući. Dan prije nego se zapostilo kupili smo sve što nam treba od namirnica. Hvala Allahu, sofre su obilate hranom, ništa nam ne fali. Molim Allaha da ovo stanje prođe, pa da svi živimo kao prije, u rahatluku i zdravlju – ističe Munib Kozlo.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović ranije je donio instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme ramazana ove godine, u kojoj je istaknuto da će se sve vjerske aktivnosti u ramazanu biti isključivo organizovane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa. 

Tako na području Federacije BiH vjernici u džamijama mogu da obavljaju dnevne namaze i to u skladu s poštivanjem svih postojećih mjera. Zbog mjere zabrane kretanja, teraviju i sabah-namaz, prema ranije objavljenoj instrukciji, mogu obavljati samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora, koji uglavnom u džamijama i uče mukabele.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related