Potpisan Memorandum o budućnosti Vojvodine

Date:

Memorandum o budućnosti Vojvodine potpisan je danas u Beogradu, a njime je predviđeno da Autonomna pokrajina Vojvodina bude utemeljena na antifašističkoj borbi, ravnopravna za sve građane, dio regionalizovane i decentralizovane sekularne države Srbije, koja će imati slobodne izbore, biti dio evropske porodice i razvijati dobrosusjedske odnose u regionu.

Nakon potpisivanja Memoranduma kome su prisustvovale stranke iz Vojvodine ujedinjene oko Vojvođanskog fronta, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na konferenciji za novinare je kazao da je Vojvodina najproevropskiji dio Srbije, koji je uvijek predstavljao oazu misli i djela vezanih za promociju i sprovođenje evropskih vrednosti, prije svega poštovanje različitosti.

– Ono što nam je zajedničko to je da svi smatramo da Evropa nema alternativu, da je Srbija u dubokoj političkoj krizi izazvanoj nacionalizmom, kazao je.

Prema njegovim rečima, Vojvodina nikad nije bila problem Srbije, već je uvek bila ponuđeno rješenje i upravo zbog toga je bila izlagana satanizaciji.

– Poenta je ta da ljudi koji su pred vama čine onu i onakvu Vojvodinu koja želi da živi evropski život na korist i dobrobit svih svojih građana, koja hoće da Srbija bude ravnomijerno razvijena država, naveo je.

Kako je dodao, želja je da se preko Vojvođanskog fronta podstakne politički centar u Srbiji na razmišljanje o razlikama.

– Mi želimo da preko Vojvođanskog fronta potaknemo politički centar u Srbiji razmišljanje o razlikama u Srbiji, njihovom očuvanju kao dragocjenosti, a ne kao prepreci i da se napravi za razliku od današnje podele koje se dele na desne i desnije da postoji i druga struja koja će poštujući zakone zemlje raditi na tome svoje ideje parlamentarnim putem i ostvar, rekao je i dodao da okupljeni oko Vojvođanskog fronta dijele isti sistem vrijednosti.

Prema danas potpisanom Memorandumu, konstatovano je da antifašizam mora ostati temelj na kome je zasnovana Vojvodina u 21. vijeku, da svi stanovnici Vojvodine treba da budu jednaki pred zakonom, te izraženo protivljenje nacionalizmu.

Također je navedeno da će oni raditi na stvaranju uslova za krivično gonjenje svih počinilaca ratnih zločina, a kao prioritet je navedeno i organizovanje Srbije kao regionalizovane i decentalizovane sekularne države i borba za autonomna prava i status Vojvodine, sve dok se ne realizuje ideja o zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti za AP Vojvodinu.

Navedeno je i da će se raditi na demokratizaciji društva, evropskim integracijama kao ključnom, političkom, ekonomskom, kulturnom i civilizacijskom okviru za razvoj i modernizaciju Srbije, koja tretira suživot u regionu kao politički prioritet.

(AA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related