Potpisan ugovor o finasiranju rekonstrukcije dvorišta Gazi Husrev-begove medrese vrijedan 70.900 KM

Date:

Gazi Husrev – begova medresa u Sarajevu zahvaljujući donaciji i pomoći Općine Stari Grad dobit će novo dvorište. 

Naime, danas je u prostorijama Gazi Husrev –begove medrese potpisan ugovor o finansiranju druge faze rekonstrukcije dvorišta prema kojem će Općina Stari Grad u potpunosti finansirati ove radove iznosom od 70.900 KM. Ugovor su potpisali direktor Gazi Husrev-begove medrese dr. hfz. Mensur Malkić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.  

Podsjećanja radi riječ je o drugom potpisanom ugovoru. Prva faza rekonstrukcija dvorišta završena je prije dvije godine i također je finansirana iz budžeta Općine Stari Grad iznosom od 99.000 KM. Završetkom druge faze, kompletno dvorište bit će rekonstruisano, čime će po prvi put Gazi Husrev-begova medresa dobiti i adekvatan prilaz za invalidne osobe. 

U izjavi za Preporod.info, direktor Gazi Husrev-begove medrese dr. hfz. Malkić, kazao je da je riječ o velikoj donaciji, navodeći da će ovaj projekat itekako doprinijeti kvalitetnijim nastavnim, ali i vanastavnim aktivnostima.

Napomenuo je i da ova škola u kontinuitetu već 483 godine odgaja i obrazuje učenike i učenice, priprema ih za vrijeme u kojem će živjeti i izazove sa kojim će se suočavati. 

– Ovu veliku donaciju i poklon koristit će oko 500 učenika i učenica Gazi Husrev-begove medrese svakodnevno, a toliko ih je upisalo, odnosno pohađa našu školu od ove godine. Naravno, koristit će ga i generacije koje dolaze i svi oni koji će posjećivati Gazi Husrev-begovu medresu – kazao je Malkić. 

Direktor medrese zahvalio je načelniku Hadžibajriću na ovoj velikoj donaciji i poklonu, svjestan riječi Allahovog poslanika Muhammeda a.s. koji je rekao: “Onaj koji nije zahvalan ljudima, taj nije zahvalan ni dragom Bogu”.  

I za načelnika Starog Grada Hadžibajrića ova saradnja je, kako je kazao, neupitna.

Kazao je kako bi svakako trebalo pridavati više značaja Gazi Husrev-begovoj medresi, koja je jedina škola u Bosni i Hercegovini, a nema ih mnogo ni u svijetu, koja kontinuirano radi duže od 480 godina.  

Podcrtao je da Općina Stari Grad uvijek stoji na raspolaganju ustanovama ove vrste.  

– Ne smijemo zanemariti da se nalazimo u dvorištu jedne od najstarijih obrazovnih institucija u ovom dijelu Evrope, koja djeluje već 483 godine. Ovo ističem jer smatram da bi i Univerzitet u Sarajevu za svoj nastanak trebao računati upravo 1537. godinu, a ne 1949. godinu – kazao je načelnik Hadžibajrić. 

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, mnogi evropski gradovi nisu imali svoje univerzitete i fakultete u vrijeme kada je Sarajevo imalo Gazi Husrev-begovu medresu gdje su se školovali brojni učeni ljudi iz BiH i regiona.  

Pored rekonstrukcije dvorišta, istaknuto je i da je Općina Stari Grad finansirala iznosom od 10.000 KM radove na izgradnji spomen-obilježja poginulim imamima za vrijeme agresije na BiH 1992-1995, koje se također nalazi u ovom dvorištu. 

Načelnik Hadžibajrić i direktor Malkić, u prisustvu saradnika obišli su dio dvorišta koji treba biti rekonstruisan, kao i onaj u kojem su radovi već završeni. Istaknuto je da bi rekonstrukcija trebala početi veoma brzo, te da je već izabran izvođač radova od strane JU Gazi Husrev-begova Medresa.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related