Potpisani novi protokoli za razvoj vakufa u BiH

Date:

Danas je u Ankari/Turska potpisan niz protokola za ponovnu izgradnju vjerskih objekata u Mostaru. Tim povodom upriličen je prijem za direktora Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaida Zajimovića koji je sa predstavnicima Generalne direkcije vakufa Republike Turske razgovorao o projektima koji se trenutno realizuju u BiH, kao i o budućim projektima.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem, potpisali su novih 5 protokola koji se odnose na rekonstrukciju ili ponovnu izgradnju vakufskih vjerskih objekata na području Mostara, odnosno Medžlisa IZ Mostar. Potpisani su sljedeći protokolima:

Protokol o ponovnoj izgradnji Ali-Hodžine džamije u Mostaru
Protokol o ponovnoj izgradnji džamije Fatime Kadune
Protokol o ponovnoj izgradnji Hadži Baline džamije
Protokol o ponovnoj izgradnji Hadži Murat Spahijinog mesdžida
Protokol o ponovnoj izgradnji Opijačeve tekije

– Naime radi se o objektima koji su izgrađeni u Osmanlijskom periodu i koji su u proteklim društevno-političkim sistemima porušeni. Realizacijom ovih projekata Medžlis IZ Mostar polahko zaokružuje projekat revitalizacije i obnove vjerskih objekata na području Grada Mostara – pojasnio je Zajimović za Preporod.info.

 – Osim potpisivanja protokola razgovora je bilo i o problematici s kojom se Vakufska direkcija IZ u BiH suočava tokom realizacije trenutnih projekata. Također i o budućim projektima koji se pripremaju za narednu godinu – dodaje Zajimović.

Na kraju je zahvalio dr. Adnanu Ertemu na pomoći i podršci koju Generalna direkcija vakufa Republike Turske pruža razvoju vakufa u BiH, kao i rekonstrukciji vakufa iz osmanlijskog perioda.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related