Potražnja za radom stagnira, oporavak slijedi tek 2024. godine

Date:

Tržište rada kada je riječ o Bosni i Hercegovini oduvijek je karakterizirala relativno visoka nezaposlenost. Pomaci koji su napravljeni zadnje dvije godine zaustavljeni su pojavom pandemije korona virusa. 

Nažalost veliki je broj nezaposenih osoba sa fakultetom. Prema istraživanjima koje smo proveli,  najveći broj prijavljenih osoba bez posla visoke stručne spreme su pravnici, slijede ekonomisti mašinski inžinjeri, profesori engleskog jezika, te profesori razredne nastave. Kada je riječ o srednjoj školi, bez posla je njaviše maturanata gimnazije, ekonomskih, mašinskih i grafičkih tehničara. 

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao u protekloj godini, nakon osjetnog pada potražnje za radnom snagom za vrijeme proljetnog lockdowna i djelomičnog oporavka tržišta tokom ljeta, posljednjih mjeseci je primjetan trend stagnacije broja oglasa za slobodna radna mjesta.

– Posao aktivno tražim već godinu. Aplicirao sam na 30 konkursa. Na sve sam dobio odbijenicu. I dalje pokušavam, neću odustati, ali je malo deprimirajuće da mlada osoba koja je završila fakultet, želi da radi, uspije, da se bori, nema priliku za to – kaže za Preporod.info Muriz Brkić.

On se nada da će poslije pandemije imati veću priliku za zaposlenje. 

Posao 15 godina traži i Halim Numanagić, koji uprkos novonastaloj situaciji ne gubi nadu.

– Iz BiH ne želim ići. Za porodicu zaradim na nadnici. Vjerujem u ovu zemlju. Mi smo preživjeli rat, preživjet ćemo i ovu pandemiju. Ljeti se okrenem poslovima na zemlji, tako da mi nismo nikada bili gladni – kaže Numanagić za naš portal.

Projekcije međunarodnih organizacija, poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali i rani podaci domaćih institucija o ekonomskim kretanjima na početku 2021. godine, pokazuju da oporavak i neće ići tako brzo. Samo u januaru ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 31. iznosio je 516.808 prema podacima Porezne uprave Federacije BiH. Podsjetimo, broj zaposlenih 31. decembra 2020. iznosio je 520.493. To znači da je u januaru 2021. bez posla u Federaciji ostalo 3.685 ljudi. 

Nažalost, u ovom mjesecu nije bilo ni konkursa za toliki broj osoba koje su ostale bez posla. Ovo ne samo da je nastavak negativnog trenda iz prošle godine, već predstavlja čak i njegovo pogoršanje. Prema predviđanjima MMF-a stopa nezaposlenosti u BiH će se tek 2024. vratiti na nivo iz 2019. godine. 

Prema MMF-u, nezaposlenost u BiH u 2019. je pala na rekordno nizak nivo od 15,7 posto, a prošle godine je skočila na čak 19 posto. Ovakav pad zaposlenosti u prošloj godini nije iznenađujući s obzirom na pandemiju korona virusa i mjere koje su uvedene za sprečavanje širenja virusa. 

No, građani su svakako očekivali brži oporavak. Prema projekcijama MMF-a, ove godine će stopa nezaposlenosti pasti na 17,5 posto, a dogodine na 16,8 posto. Godinu kasnije – 2023. zadržat će se na 16 posto da bi tek 2024. pala na 15,3 posto, dakle ispod nivoa iz 2019. godine. 

Riječ je tek o projekcijama, a kako će se situacija zaista razvijati zavisit će od poteza domaćih vlasti i globalnih kretanja. Osim toga, činjenica da BiH kasni s vakcinacijom također će se negativno odraziti na privredu, pogotovo na oblastima poput turizma i ugostiteljstva. 

U posljednjem ekonomskom izvještaju Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana, u dijelu koji se odnosi na BiH, navodi se da je pandemija korona virusa uvela BiH u najveću recesiju u posljednjih 25 godina, što uzrokuje prekid u normalnom funkcioniranju ekonomije. 

Ističe se i da je BDP (bruto društveni proizvod) BiH u 2020. pao za četiri procenta, što je za 0,8 odsto gore u odnosu na junski izvještaj Svjetske banke, a oporavak i privredni rast u nivou od 3,5 odsto očekuje se tek 2022. godine. 

Da je stanje na tržištu rada pomalo zabrinjavajuće pokazuje i analiza koju je uradila paltforma MojPosao. Rezultati istraživanja koje su proveli pokazuju da će čak trećina zaposlenih u BiH strahuje od gubitka posla u naredom periodu uslijed krize izazvane pandemijom.

(A.N./Prepporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related