Potrošačka korpa za august skuplja za 231,61 KM nego prethodni mjesec

0
35

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za august 2020. godine iznosi 2.053,68 KM i za 231,61 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, a prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za juni 2020. iznosila je 953,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 18,00 KM je viša od prosječne plate isplaćene u maju 2020. godine.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,40 posto. Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopšteno je iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)