Potvrđeno za Preporod.info: Ništa od povećanja penzija 15. aprila

Date:

Do povećanja penzija koje je trebalo uslijediti 15. aprila neće doći ove godine.

Da bi došlo do rasta predviđenog novim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), Vlada Federacije BiH treba donijeti odluku na temelju dva parametara, realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena.

Podaci o stanju godišnjeg BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, koji su zbog pandemije korona virusa, u minusu, uticali su na to da penzije neće biti povećane. Podsjećamo da se penzije već godinu dana isplaćuju iz budžeta, te je sigurno da kašnjenja neće biti.

– Redovno usklađivanje penzija koje Zakon predviđa i koje se treba izvršiti 15. aprila neće biti moguće ostvariti, jer su parametri na osnovu kojih se vrši usklađivanje (BDP i indeks potrošačkih cijena) negativni – potvrdio je za Preporod.info Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

S obzirom na lošu situaciju postoji i strah od smanjenja penzija. Kako Kvesić tvrdi, penzije će ostati iste, bez obzira na parametre koji su negativni.

– Valja reći i da neće biti ni smanjenja, jer Zakon takvu mogućnost ne predviđa – kazao je Kvesić.

Za usklađivanje penzija od 2,8 posto u 2020. godini je bilo potrebno izdvojiti dodatnih oko 65 miliona KM. Toliko bi bilo potrebno izdvojiti i za ovogodišnje redovno povećanje penzija.

Prema podacima Zavoda PIO, u Federaciji je 427.570 penzionera. Starosnu penziju dobiva 242.565 osoba, invalidsku 65.178, a porodičnu 119. 827 osoba. Najviše je onih koji dobivaju minimalnu penziju, i njih je 45 posto od ukupnog broja korisnika. 

Brojke pokazuju da u Federaciji penziju od ukupnog broja dobiva 352.699 osoba, a najviše ih je u Kantonu Sareajevo (KS) 88.029. Preko Zavoda PIO iz inostranstva penziju je ostvarilo 56.141 osoba.

Kako saznajemo, penzioneri traže vanredno usklađivanje, odnosno iznalaženje nekog modela da se penzije povećaju. Takva odluka je na Vladi Federacije BiH.

Preporod.info razgovarao je sa penzionerima nakon potvrde iz Zavoda da njihova primanja ove godine neće biti povećana. Napominju da su zahvaljujući direktoru Zavoda PIO Zijadu Krnjiću penzije nekoliko puta povećavane.  

– U vrijeme kada je sve poskupilo, nama svaka marka znači. Nije lahko mjesec pregurat sa 380 KM, koliko ja primam mjesečno. Plate se računi, lijekovi i ostane malo za hrane. Razumijem da je ova korona uticala na sve, pa čak sada i na naše penzije – kaže Abdurahman Mujić.

Alija Hamzić, penzioner iz Sarajeva kaže da je korona virus najviše pogodio penzionere.

– Mi smo ta najranjivija kategorija. Pored toga što smo po statistici najviše obolili, sada je korona uticala na to da nam penzije neće biti povećane. Očekujemo da Vlada Federacije BiH iznađe neki model za vanredno povećanje, jer rast cijena hrane koji se desio zadnjih mjeseci, skupi lijekovi i male penzije, dovode nas na rub preživljavanja – kaže Hamzić.

Postoje i one kategorije penzionera čija mjesečna primanja ne dosežu ni 380 KM. Njima se novac namiruje od najviših penzija i iz ostalih kategorija tako da im na čekovima bude ispisana suma od 382,18 maraka, iako su njihova primanja manja. 

Zagarantirana penzija je 478,91 KM, a najveće penzije iznose 2.174,48 KM. Zadnja povećanja nisu obuhvatila najveća primanja koja imaju penzioneri u Federaciji BiH.  

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related