Potvrđeno za Preporod.info: Vlada će nastaviti s interventnim uvozom vakcina

0
206

Kompanija Medimpex d.o.o. Sarajevo sa kojom je zaključkom Vlade Federacije BiH Zavod za javno zdravstvo potpisao ugovor obavijestila je ovu instituciju da još uvijek nisu dobili neophodnu dokumentaciju iz Rusije kako bi vakcine Sputnik V bile isporučene našoj zemlji.

S tim u vezi Zavod je danas izdao zvanično saopćenje u kojem se navodi da su se pojavile komplikacije u vezi s nabavkom 500.000 doza ove ruske vakcine protiv koronavirusa za područje FBiH.

– S obzirom na to da nedostavljanjem neophodne dokumentacije (bankovna garancija za urednu provedbu ugovora, čiji je rok za dostavu bio 23. mart 2021. godine u ponoć) nisu ispunjeni uslovi iz Člana 9. Ugovora o nabavi vakcina protiv COVID-19 za potrebe imunizacije stanovništva Federacije BiH u 2021. godini, Zavod za javno zdravstvo Federacije je o tome izvijestio Vladu Federacije BiH, te čeka daljnje upute – saopćili su iz Federalnog zavoda.

Kompanija Medimpex iz Vogošće, s kojom je 19. marta sklopljen ugovor o nabavci vakcina, imala je rok do da ponoći 23. marta dostavi finalizirane ugovore i neophodnu dokumentaciju sklopljene sa ruskim partnerom.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH za Preporod.info kazali su da će današnju informaciju Zavoda za javno zdravstva FBiH da ponuđač Medimpex d.o.o. Sarajevo nije ispunio svoje obaveze iz potpisanog ugovora Vlada hitno razmatrati, te je već dat nalog Ad hoc timu za pregovore da ostvari komunikacija sa ostalim dobavljačima. Zatraženo je i da pripreme Informaciju za Vladu FBiH.

– Postupak nabavke vakcine putem interventnog uvoza Vlada će nastaviti sve dok ne osigura vakcine za građane Federacije BiH, pored 800.000 vakcina koje su već uplaćene putem Covax mehanizma krajem protekle godine, a prve doze, prema najavama, očekujemo sutra – potvrdili su iz Vlade Federacije BiH za naš portal.

Podsjetili su da je Vlada Federacije BiH na 208. hitnoj sjednici održanoj 16. marta 2021. godine, zadužila Zavod da, bez odlaganja, zaključi ugovor za nabavku vakcina Sputnik V s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo, i to na osnovu Informacije o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcine protiv koronavirusa, a koju je pripremio Ad hoc tim.

– Na osnovu ove informacije i procjene ponuđenih cijena, rokova isporuke, ponuđenih količina i garancije za dobro izvršenje posla, Zavod je zadužen da, bez odlaganja, zaključi ugovor sa kompanijom Medimpex. Ova kompanija je bila jedini dobavljač koji je do roka dostavio potrebnu dokumentaciju, o čemu je Vladu na sjednici informisao direktor Zavoda i predsjednik Ad hoc tima Davor Pehar. Ukupna količina vakcina koje su bile predmetom nabavke ovim ugovorom je 500.000. Vlada je zaključkom također utvrdila da se ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontigenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva. Pored toga, Vlada je zaključila je da ugovorom treba definirati da će se plaćanje vršiti sukcesivno, po isporuci vakcina i dobivanja odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za upotrebu vakcine – istakli su iz Vlade FBiH.

Podsjećaju da je Zavod obavijestio Vladu da je 18. marta potpisan ugovor sa spomenutom kompanijom. Sve ostale obaveze za uvoz vakcina, bile su obaveze isključivo ponuđača tj. kompanije Medimpex, u skladu sa dostavljenom ponudom Ad hoc timu.

– Na istoj sjednici Vlada FBiH je zadužila Ad hoc tim da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se naknadno pojave, te nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina – naveli sui z Vlade FBiH.

I kompanija Medimpex obratila se javnosti pismom putem pravnog zastupnika o izlasku iz posla nabave vakcina za zdravstveni sistem Federacije BiH.

– Ovim putem moramo istaknuti i sve probleme sa kojim je bio suočen ponuđač i sa kojima je i dalje suočen. Objavljivanje informacija da predmetne vakcine trebaju stići za tri dana od dana potpisivanja ugovora predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku. Naime, navedeno ukazujemo iz razloga što predmetni rok nikada nije bio definisan kao takav niti u jednom trenutku. Rok za isporuku vakcina je definisan na sljedeći način: “Prva isporuka 100.000 doza nakon zaključivanja ugovora i potvrde o prihvatanju akreditiva od proizvođača cjepiva. Rok počinje teći prvi naredni radni dan”. Dakle, na osnovu navedene odredbe jasno se može zaključiti da predmet nabavke nije mogao biti isporučen u roku kako je to proizvoljno objavljeno u svim medijima na teritoriji FBiH kao i šire – kažu oni.

Javnost su informisali i da je društvo Medimpex zahtjevalo otvaranje akreditiva kako bi se Federacije BiH zaštitila u pogledu plaćanja predmeta nabavke.

– Jedan od uslova iz akreditiva se je odnosio na činjenicu da se niti jedna isporuka neće platiti dok vakcine ne stignu na teritoriju BiH i dok iste ne dobiju dozvolu od strane Agencije za lijekove, odnosno dok se ne izvrši obavezna kontrola svake serije cjepiva u Kontrolnoj labaratoriji pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ono što svi uporno zanemaruju, jeste činjenica da se zahtjev za otvaranje akreditiva može uputiti banci tek kada sve strane potpišu ugovore. Tek prihvatanjem uslova od strane ino proizvođača, akreditiv se smatra otvorenim. Dakle, kako ino proizvođač, zbog razloga s kojim je upoznata BiH javnost, kao i raznih drugih i političkih pritisaka, nije još dostavio ugovor za isporuku vakcina sa Društvom Medimpex d.o.o. – kažu iz ove kompanije.

Dodaju da je prilikom sastanka koji je održan radi potpisivanja Ugovora došla i informacija da je Krajinagroup d.o.o. sa sjedištem u Banja Luci podnijela zahtjev za registraciju predmeta nabave, odnosno vakcine Sputnik.

Agencija za lijekove navedeni zahtjev razmatra po hitnom postupku. 

– Informišemo javnost da u slučaju da Krajinagroup d.o.o. dobije dozvolu za lijek, ista dobija zastupništvo za Sputnik V, gdje će svi veleprometnici u BiH morati preko Krajinagroupa pregovarati o kupovini ruske vakcine. U konačnici, ono što je bitno radi ovog ugovora, jeste da više niko neće moći vakcine uvesti putem interventnog uvoza. Društvo Medimpex i svi učesnici u ovom postupku, i to Vlada FBiH i Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH su ispunili u cijelosti svoje obaveze i dali sve svoje resurse kako bi se izvršila nabavka prijeko potrebnih vakcina za potrebe stanovništva FBiH. Društvo Medimpex Sarajevo sa velikim žaljenjem obavještava javnost da u razumnom roku odustaje od realizacije gore navedenog ugovora. Društvo Medimpex i pored ovoga, će u narednom periodu biti fokusirano i imati za cilj da pribavi vakcine za potrebe stanovništva – zaključili su u saopćenju za javnost.

(A.N./Preporod.info)