Povodom 1400 godina Medinske povelje

Ove godine navršava se 1400 godina Medinske povelje, ustava koji je definisao odnos između Poslanika Muhammeda, a.s. i svih stanovnika Medine, u kojoj se garantuje sloboda vjeroispovijesti za sve bez obzira na religijsku pripadnost

Na međunarodnoj konferenciji u Marakešu pod nazivom Vjerske manjine u muslimanskim zemljama: pravni okvir i poziv na djelovanje, u periodu 25 – 27. januara 2016. godine, okupilo se više od tri stotine vjerskih autoriteta kako bi raspravljali o pravima vjerskih manjina koje žive u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom marokanskog kralja Muhammeda VI, a u organizaciji su učestvovali Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Kraljevine Maroko i Forum za promociju mira u muslimanskim društvima sa sjedištem u Abu Dabiju (UAE).

Ovoj konferenciji prisustvovali su muftija banjalučki dr. Osman-ef. Kozlić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim-ef. Čolić. Također, u svojstvu člana Foruma za promociju mira u muslimanskim društvima, u radu konferencije učestvovao je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja, kao uvodničar konferencije i moderator treće sesije Suživot u historijskom iskustvu muslimana.

Prema zajedničkom saopštenju organizatora, konferenciji je prisustvovalo preko tri stotine vjerskih autoriteta, intelektualaca, stručnjaka i pravnika koji se zalažu za zaštitu nemuslimanskih manjina. Također, konferenciji su prisustvovali i lideri vjerskih zajednica kršćana, Jevreja, hindusa i sika,  koji žive u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

U saopćenju koje su organizatori izdali ovim povodom stoji kako se ova konferencija održala u vrijeme učestalih terorističkih napada, zločina iz mržnje i rastućega kršenja prava vjerskih manjina u muslimanskim zemljama, prvenstveno na Bliskom istoku.

Organizatori su izabrali Maroko za održavanje ove konferencije zbog njegovog umjerenog pristupa, uvažavanja kulturne raznolikosti i napretka na polju ljudskih prava. Maroko je prepoznat kao tolerantna zemlja u kojoj se građanska prava vjerskih manjina poštuju.

Ova konferencija je bila prilika da se još jednom ukaže na to kako su kršenja prava vjerskih manjina u suprotnosti sa učenjem islama, mira, umjerenosti i zajedništva koji je oduvijek prevladavao među pripadnicima različitih vjerskih zajednica u većini muslimanskih zemalja, istaknuto je u saopćenju.

Prema riječima organizatora, konferencija u Marakešu je prva ove vrste u dugoj povijesti islama, otkako je Medinskom poveljom, najstarijim pisanim dokumentom o ljudskim pravima, Poslanik Muhammed, s.a.v.s., normirao prava nemuslimanskih manjina u muslimanskim društvima.

Na konferenciji je usvojena Deklaracija o pravima vjerskih manjina u muslimanskim zemljama, utemeljena na Medinskoj povelji. Zbog značaja zaključaka, ali i  čestih optužbi da se ne govori i ne radi dovoljno kako bi se položaj vjerskih manjina popravio u nekim muslimanskim zemljama, Vesatijjin Forum na ovim stranicama Preporoda donosi tekst Deklaracije, kao još jedan podsjetnik na vrijednosti na kojima počiva muslimanska civilizacija.U ime Allaha, Svemilosnoga, Samilosnoga!

Deklaracija

o pravima vjerskih manjina u muslimanskim zemljama

(25-27. januar 2016. godine, tj. 14-16. rebiu-l-ahir 1437. h.g.)

 

S obzirom da su se prilike u različitim dijelovima islamskoga svijeta opasno pogoršale uslijed upotrebe nasilja i oružanog sukoba kao sredstava za rješavanje konflikata i nametanje jednog gledišta;

da je ova situacija oslabila autoritet legitimnih vlasti i omogućila kriminalnim grupama da izdaju proglase u ime islama a koji, ustvari, alarmantno iskrivljavaju njegova osnovna načela i ciljeve;

da se ove godine navršava 1400 godina Medinske povelje, ustava koji definira odnos između Poslanika Muhammeda, a.s. i svih stanovnika Medine, u kojoj se garantuje sloboda vjeroispovijesti za sve bez obzira na religijsku pripadnost;

da se više od tri stotine muslimanskih učenjaka i intelektualaca iz 120 zemalja svijeta, skupa sa predstavnicima muslimanskih i međunarodnih organizacija te liderima različitih vjerskih skupina okupilo na konferenciji u Marakešu da reafirmišu načela Medinske povelje;

da je ova konferencija održana pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva Muhammeda VI, kralja Maroka, i da su je organizovali Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Kraljevine Maroko i Forum za promociju mira u muslimanskim društvima sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima;

i imajući u vidu ozbiljnost trenutne situacije koja je zadesila muslimane i pripadnike drugih vjera diljem svijeta, nakon temeljitog razmatranja i diskusije, okupljeni muslimanski učenjaci i intelektualci izjavljuju sljedeće:

Na osnovu gore navedenog mi pozivamo:

Na koncu, ističemo kako je neprihvatljivo koristiti religiju u svrhu uzurpiranja prava vjerskih manjina u muslimanskim zemljama.