Povodom 28. godišnjice formiranja: Postavljen kamen-temeljac za muzej 5. korpusa

Date:

Peti korpus Armije Republike BiH koji slovi za jednog od najorganiziranijih i najuspješnijih korpusa vojske koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu formiran je 21. oktobra 1992. godine odlukom Predsjedništva Republike BiH.

To je korpus koji je formiran iz naroda i uz vitešku hrabrost, podršku naroda, uz Božiju pomoć, je uspio sačuvati narod i državu Bosnu i Hercegovinu i u poređenju sa drugim korpusima, osloboditi najveći dio teritorija BiH.

Sačuvao je multietničnost, branio kulturno-historijska, vjerska i nacionalna znamenja svih naroda, a svoju odanost državi Bosni i Hercegovini su potvrdili i odbranom od secenionističkog nauma ratnog zločinca Firekta Abdića.

Sve se to moglo čuti na obilježavanju 28. godišnjice od formiranja petog korpusa Armije R BiH u Bihaću, prenosi Muftijstvo bihaćko.

Nakon što su na centralnim šehidskim mezarjima svih općina i gradova Unsko-sanskog kantona (USK) proučili Fatihu, odali počast svim šehidima i poginulim borcima Petog korpusa, prijemom kod premijera USK i predsjedavajućeg Skupštine je nastavljeno obilježavanje na sami 21. oktobar 2020. godine.

Osim spomenutih, prijemu je prisustvovao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović.

Domaćini su se zahvalili komandantima i ratnim starješinama na svemu što su uradili u protekloj agresiji, a kao rezultat njihove borbe mi imamo državu BiH.

Kamen temeljac za muzej Petog korpusa

– Peti korpus je imao sve: viteške brigade, brdske brigade, pukove, policiju, HVO… Ovaj korpus je imao svoj multietnički sastav, oslobodio je najviše teritorije od svih korpusa i koji je časno završio rat bez ikakve mrlje i bilo kakve optužnice niti presude pred Haškim tribunalom – naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić, čestitajući ovaj poseban datum u našoj povjesti.

Najznačajniji dio ovogodišnjeg obilježavanja jeste postavljanje kamena temeljca za muzej petog korpusa koji će u toku naredne godine biti izgrađen u sklopu kasarne “Adil Bešić” u Bihaću.

Ovim povodom je organiziran prijem od strane Oružanih snaga BiH, gdje su, osim domaćina pukovnika Seada Šehića prisustvovali i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, premijer i predsjedavajući skupštine USK Mustafa Ružnić, Razim Halkić, gradonačelnici Bihaća, Cazina i Ključa, te Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba 5. Korpusa, komandanti, starješine i vojni činovnici OS BiH.

Projekat muzeja prisutnim zvanicama su predstavili Kasim Mešić, komandant 2. Pješadijskog puka OS BiH i Mirsad Midžić, arhitekta.

Predstavljena naučna konferencija

Rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović je predstavio ideju naučne konferencije o Petom korpusu sa raznih aspekata uključujući stručnjake i naučnike iz raznih naučnih disciplina. Ovu ideju je medijima predstavio ministar za pitanje boraca u Vladi USK Ermin Zulić.

– Radi se o naučnoj konferenciji koja bi bila multidisciplinarnog karaktera, gdje bi ugostili naučnike iz raznih naučnih oblasti koji bi govorili o petom korpusu sa različitih aspekata i njegovom doprinosu u očuvanju svih vrijednosti koje baštini Bosna i Hercegovina – ljudskih, kulturno-historijskih, vjerskih i drugih vrijednosti  – istakao je ministar Zulić.

Nakon prezentacije, komandanti, muftija, gradonačelnici i načelnici i visoke zvanice su položili kamen temeljac za budući muzej 5. korpusa.

Na kraju je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić proučio hajr dovu i uputio iskrenu čestitku svim pripadnicima petog korpusa Armije R BiH, njihovim porodicama, šehidskim porodicama i ratnim vojnim invalidima.

– Jedna posebna vrijednost koju naš narod cijeni, voli, poštuje i s kojom se identificira je 5. korpus Armije R BiH. Sloboda koju naš narod uživa, brojne životne benefite koje danas koristimo i država BiH sa međunarodno-pravnim subjektivitetom je rezutat hrabre i viteške borbe naših najboljih sinova Armije BiH među kojima se posebno isticao peti korpus – kaže se u čestitki muftije Kudića.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related