Povodom Dana državnosti: Predstava za djecu ‘Bosanska bajka’ izvedena u Bratuncu

Predstava je izvedena u okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Radi se o jedinstvenom projektu podrške povratničkoj populaciji, a cilj je da se djeca kroz pozorišnu umjetnost upoznaju o vrijednostima i ljepotama njihove domovine.

Mališani i njihovi roditelji danas su uživali u ovoj jedinstvenoj predstavi, te su sa velikom pažnjom pratili pustolovine troje prijatelja kroz Bosnu i Hercegovinu.

Kako je istaknuto, ovo izvođenje „Bosanske bajke“ ima posebnu vrijednost, jer djeca u ovim krajevima nemaju često mogućnost da gledaju kvalitetne pozorišne projekte.

Bilo je ovo 17. izvođenje predstave koja je do sada izvođena u Tuzli, Živinicama, Maglaju, Kotor- Varoši, Janji, Osmacima, Zvorniku i Banjoj Luci.

Predstava na bajkovit i jedinstven način govori o bosanskim vrijednostima, jeziku, kulturi, historijskom naslijeđu i ljepotama Bosne i Hercegovine.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna.

U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima. Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ, saopćeno je iz JU BKC TK.