Povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka: Pružimo im bezuslovnu podršku

Date:

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15. februara, s ciljem podizanja svijesti o dječijm raku i pružanju adekvatne podrške, kako djeci tako i njihovim roditeljima.

Istraživanja govore da je rak vodeći uzrok smrti djece i adolescenata širom svijeta i godišnje se kod 400.000 djece do 19 godina dijagnosticira neko od malignih oboljenja. U Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi se godišnje oko 55 do 60 novooboljele djece od malignih oboljenja. U visoko razvijenim zemljama izliječi se više od 80 posto djece s rakom, ali u mnogim zemljama sa niskim i srednjim dohotkom izliječi se samo oko 20 posto. U FBiH taj procenat se kreće od 60 do 80 posto.

Tuzlanski kanton vodeći je kanton u FBiH po broju djece oboljele od malignih oboljenja. Upravo iz tog razloga u Tuzli je 2007. godine, a na inicijativu roditelja i prijatelja djece oboljelih od malignih bolesti osnovano Udruženje “Pipol”.

– Baza Udruženja broji više od 50 porodica sa područja TK-a čija su djeca oboljela ili liječena od malignih oboljenja. Potaknuti time te nagomilanom problematikom u ovoj oblasti kao i činjenicom da se zdravstveni i sistem socijalne zaštite nisu sami mogli adekvatno nositi sa problemima i potrebama naše djece, odlučili smo i sami doprinijeti poboljšanju statusa naših mališana i njihovih porodica kroz pružanje materijalne, moralne, psihosocijalne pomoći i podrške – kaže za Preporod.info Amira Osmić iz Udruženja “Pipol”.

Svako može pomoći

Problemi s kojima se susreće ova populacija odnose se i na dugoročnu socijalnu izolaciju zbog zdravstvenih razloga, zbog pada imuniteta usljed procesa liječenja hemoterapijama.

– Početkom pandemije COVID-19 u aprilu 2020. godine smo svi imali priliku vidjeti kako to izgleda. Problem je i nemogućnost djece školskog uzrasta da pohađaju nastavu, pa ponekad i nerazumijevanja nastavnog osoblja i škola za probleme koji su vezani za njihov postoporavak, a koji još uvijek traje kad liječena djeca ponovo kreću u školu. Nastojimo otkloniti stigmatizaciju društva te određene stereotipe o njihovom zdravlju nakon izlječenja. U tome i uspijevamo upravo svojim aktivnostima, edukacijama, predavanjima koje organizujemo tokom cijele godine u osnovnim i srednjim školama na području cijelog kantona, zatim provođenjem online kampanja i djelovanjem naših volontera na terenu – govori Osmić.

Pružanjem bezuslovne i konkretne podrške djeci i njihovim roditeljima način je pomoći ovoj populaciji. Osmić ističe da je pomoć najbolje usmjeriti u svojoj sredini ukoliko znate neko oboljelo dijete, ponuditi svoju pomoć u smislu da obavite nešto za njih što oni zbog bolesnog djeteta ne stižu ili ponuditi materijalnu pomoć.

– Što se tiče roditelja, iako je liječenje djece na području TK-a potpuno besplatno, tu dolazi do dodatnih troškova i tek tada čovjek shvati koliko su zapravo njegove mogućnosti male. Dolazi do dodatnih troškova putovanja iz matičnih opština do UKC-a Tuzla na liječenje, djetetu je potrebna kvalitetnija, po mogućnosti organski uzgojena hrana, preparati za jačanje imuniteta, dodatna higijenska sredstva u obliku dezinfekta i sl. Svojim radom i pružanjem materijalne pomoći mi nastojimo olakšati roditeljima kako bi oni svoje resurse usmjerili na te dodatne troškove koje im je, nažalost, bolest djeteta nametnula – kaže Osmić.

Javnost ima razvijenu empatiju i uvijek uzme učešća u organizovanim aktivnostima Udruženja “Pipol”. Saradnja je ostvarena i sa mnogim školskim ustanovama na području kantona koje uvijek pruže svesrdnu pomoć i podršku prilikom obilježavanja značajnih datuma, a zajedno organizuju razne prigodne edukativne aktivnosti vezane za tematiku djece oboljele od raka.

Značajna podrška djeci i porodicama

Ovo udruženje stalno je na usluzi svojim članovima. Već dugi niz godina redovno realizuju godišnje projekte pomoći djeci i njihovim porodicama kao što su podjela školskih torbi i kompletnog školskog pribora prilagođeno uzrastu korisnika, podjela prehrambenih i higijenskih artikala, ljetna i zimska rehabilitacija za kompletnu porodicu, prigodne radionice itd.

– Cilj ove vrste pomoći jeste da pružimo jedan faktor sigurnosti i psihosocijalne potpore djeci i porodicama koja trenutno prolaze najtežu fazu svojih života i jasno im staviti do znanja da nisu sami u svojoj borbi. Djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima mnogo je lakše kada imaju ovu vrstu podrške, kada im se olakša u nekim svakodnevnim obavezama i izdacima koji prate svaku porodicu, onda sve svoje resurse, i materijalne, a i one emotivne porodice mogu usmjeriti na liječenje i ozdravljenje djeteta – govori Osmić.

Najznačajniji projekat koji je realizovalo Udruženje “Pipol” je kompletna adaptacija i renoviranje Odjeljenja za hematoonkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla koje je udruženje realizovalo u saradnji sa UKC-om Tuzla uz materijalnu pomoć i podršku društveno odgovornih kompanija sa područja Tuzlanskog kantona, Acibadem grupacije iz Turske, Vlade FBiH, Grada Tuzle, jedinica lokalne samouprave sa područja TK-a kao i brojnih fizičkih lica koji su dali ogroman doprinos u realizaciji projekta.

– Ovaj projekat je od velikog značaja, jer se njegovim okončanjem kompletno liječenje djece oboljele od malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta i dijela RS-a koji ostvaruju pravo liječenja na UKC-u Tuzla prebacilo iz Sarajeva u Tuzlu. Time su se ostvarile ogromne uštede u kantonalnom budžetu, ali prije svega olakšalo roditeljima i djeci da u toku preteškog liječenja izbjegnu dugačka i naporna putovanja u Sarajevo, budu bliže svojim domovima i svojim porodicama, a samim time i sami ostvare velike uštede koje je putovanje i boravak u Sarajevu iziskivalo. Jedna od najvećih prednosti koja je ostvarena ovim projektom je besplatan dvadesetčetverosatni boravak majke sa djetetom u toku liječenja, što nema ni jedan drugi klinički centar u BiH, pa ni u regionu – govori Osmić.

Od budućih planova Udruženja, pored redovnih aktivnosti, izdvojili bi inicijativu za izgradnju Edukativno-razvojnog i centra za neuro-rehabilitacijsku robotiku koji bi se gradio na principu javno-privatnog partnerstva i bio prvi centar takve vrste u FBiH. Pružao bi usluge djeci oboljeloj i izliječenoj od raka sa područja FBiH sa motoričkim i drugim razvojnim poteškoćama, kao i djeci sa posebnim potrebama, te adultnim pacijentima sa stečenim invaliditetom koji trenutno izdvajaju ogromna sredstva za slične tretmane van granica BiH.

 (Alem Dedić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related