Prebacivanje loptice: Reklamiranje igara na sreću na dječijim dresovima ostat će nekažnjeno  

Date:

Zloupotreba maloljetne djece uzrasta od četiri do 13 godina u svrhe reklamiranja igara na sreću, sudeći po svemu, proći će nekažnjeno. Naime, pravno lice “Mozzart” d.o.o. Banja Luka, koje se bavi djelatnošću kockanja, klađenje je reklamiralo na dresovima djece uzrasta od 4 četiri do 13 godina, a po osnovu sponzorskog ugovora sa Školom fudbala “Sparta” Sarajevo. Organi koji su nadležni za ovakve slučajeve lopticu odgovornosti prebacuju s jednih na druge.

Brojne su adrese na koje se Preporod.info obratio upitima kada je riječ o reklamiranju kockanja I o ovom slučaju. Iz odgovora koje ćemo poredati I pobrojati, jasno je da su svi nenadležni I da će sankcionisanje odgovornih izostati. 

Posljednja adresa kojoj se Preporod.info obratio povodom ovog slučaja bila je Republička uprava za igre na sreću manjeg entiteta RS, ali iz ove ustanove su kazali kako ovo pitanje “nije propisano odredbama Zakona o igrama na sreću RS”.  

– Republička uprava za igre na sreću entiteta RS je republički organ uprave u sastavu Ministarstva finasija i obavlja upravne poslove iz oblasti igara na sreću, u skladu sa Zakonom o igrama na sreću (Službeni glasnik RS br.22/19 i 131/20) i propisom kojim se uređuje republička uprava.  Članom 2. Zakona o igrama na sreću propisano je da na pitanja koja nisu uređena ovim zakonom, u postupcima koji se vode na osnovu ovog zakona, shodno se primjenjuju odredbe propisa kojima se uređuje opšti upravni postupak, a na pitanja koja nisu uređena ovim zakonom, a tiču se utvrđivanja naknada i poreza, shodno se primjenjuju odredbe propisa kojima se uređuje poreski potpupak. Članom 12. Zakona o igrama na sreću propisano je da je licu mlađem od 18 godina zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću, da je istim zabranjen ulazak u kasino, igračnice, prostore u kojima se priređuje klasična tombola, kladionice i automat-klubove, te da navedene činjenice provjerava, u slučaju sumnje, priređivač uvidom u lične isprave. Također, u stavu 4. istog člana zakona, propisano je da je zabranjeno objavljivati oglase i reklame u vezi sa igrom na sreću u radijskim i televizijskim programima namijenjenim za djecu i maloljetnike u štampanim medijima namjenjenim za djecu i maloljetnike – pojašnjeno je. 

Iz svega navedenog, kažu, da se zaključiti da je Republička uprava za igre na sreću organ uprave entiteta RS, čija je nadležnost utvrđena Zakonom o republičkoj upravi, koja obavlja poslove propisane Zakonom o igrama na sreću RS, a da traženo nije propisano odredbama zakona o igrama na sreću RS – stoji u odgovoru za Preporod.info kojeg potpisuje Nedeljka Breberina, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Republičke uprave za igre na sreću.

Na problem zloupotrebe prvo su ukazali iz Institucije ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, u kojem izražavaju zabrinutost zbog ove pojave, te su tražili reakciju Ministarstva finansija FBiH. No, s obzirom da je riječ o pravnom licu iz manjeg entiteta, bilo kakve sankcije ili potezi ovog ministarstva su onemogućeni.   

Federalno ministarstvo finansija odmah je 7. januara 2022. godine zatražilo hitnu reakciju Federalne uprave za inspekcijske poslove. S obzirom da se radi o ozbiljnoj I uznemirujućoj pojavi, koja zabrinjava, Preporod.info tragom dopisa nadležnog ministarstva poslao je upit FUZIP-u u kojem tražimo odgovor na navedenu situaciju, odakle pojašnjavaju da ni oni nisu nadležni da poduzmu bilo kakve poteze.  I oni su kazali kako nisu nadležni, navodeći da je “Uprava predmet proslijedila Republičkoj upravi za inspekcijske poslove entiteta RS na nadležno postupanje”.  

Po zaprimljenom odgovoru FUZIP-a obratili smo se i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove. Iz odgovora se, na žalost, vidi da do sada, iako je riječ o zloupotrebi maloljetne djece, još niko nije sankcionisan.  

Oni su nam odgovorili da je Inspektorat entiteta RS predmet proslijedio Republičkoj upravi za igre na sreću, odakle su se kao posljednji adresa u nizu prebacivanja odgovornosti se izjasnili “nenadležnim” po ovom pitanju. 

Sankcije I kazne su izostale, što zabrinjava jer je riječ o kocki!

Kako bismo ovakvim zloupotrebama stali u kraj, te se zaštitili djecu i porodice, od kocke i ovisnosti o kocki, naš portal je 18. decembra 2021. godine upozorio na ovaj skandalozni slučaj u tekstu pod nazivom “Kladionicama nije mjesto na dječijim dresovima”.  

Treba podsjetiti I da je prije više od dvije godine Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za borbu protiv ovisnosti o kocki, u Sarajevu javnosti predstavio aktivnosti koje Islamska zajednica vodi s ciljem podizanja svijesti o poroku kockanja. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related