Predramazanska svečanost u Bihaću

Program je otvorio ašeretom student IPF-a Kenan Duraković, a zatim je moderator Azra Mustedanagić poselamila profesore, studente i ostale, svima izrazila dobrodošlicu i najavila obraćanje dekana Fakulteta prof. dr. Fuada Sedića. On jeosim čestitanja ramazana, pohvalio Asocijaciju i studente na organizacijiipredramazanskog druženja te zmeđu ostalog kazao da vrijeme brzo prolazi, da je ramazan prilika za preispitivanje i apsolutnu predanost ibadetu kroz post, namaz, činjenje dobrih djela, istigfar i dovu.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić je usvojoj besjedi istakao svetost mjeseca ramazana i posta, podsjetivši da post predstavlja pokornost Stvoritelju Allahu, dž.š., da se manifestuje sustezanjem od jela, pića i drugih prohtjeva, posebno od ružnog govora, pogleda, ružnih misli i uopće bilo kakvih grijeha.

Auditorij je sadržajnim predavanjem počastio i prof. dr. Nusret Isanović. Apostrofirao je unutrašnju stranu čovjeka ili nefs istakavši da se svako treba suočiti sa svojom unutrašnjom, mračnom stranom, koju svako krije, akoju zna Uzvišeni Allah. Još je dodao da se svako treba obračunati sa samim sobom, popraviti svoje i stanje u društvu, kako bi Milostivi Allah bio zadovoljan.

Osim predavanja programski dio svečanosti obogaćen je i sa nekoliko lijepih ilahija u izvedbi studenata Fakulteta.