Predramazanski mevlud za žene „U susret Ramazanu“

Program su izvele muallime medžlisa i hor mladih djevojaka i djevojčica iz džemata. Sponzor ženskog mevluda je hadži Rasema Čaušević. Predavač je bila prof. islamske vjeronauke  Munevera Ridžal, koja je i predsjednica Asocijacije žena MIZ-e Žepče.

Glavni imam, Izet ef. Efendić je otvorio program poselamio prisutne i čestitao nastupajući mubarek mjesec ramazan, te zaželio hanumama ugodno druženje.

Mualime su učile odlomke iz Kur'ana a najmlađe polaznice mekteba  recitovale su poučne poruke. Milozvučni glasovi djevojaka, dok su učile ilahije i mevlud, izazvale su kod prisutnih suze, koje su kradom brisane krajičkom marame. 

U svome obraćanju, prof. Munevera je kazala kako je žena stub kuće, ali ima obavezu da vodi računa i o sebi, te da svoje kućne poslove rasporedi na sve ukućane. Kazala je kako u nastupajućim mubarek danima ramazana moramo voditi računa o prioritetima, kako ne bi dangubile svoje vrijeme; ibadetiti, učiti Kur'an, odlaziti na mukabele, spremati najdraža jela za svoje ukućane, kako bi smo ispunile obavezu i prema Allahu i prema svojoj porodici.

Nakon dove mualima Amira je pozvala sve prisutne da se fatihom sjete imama Ferhatpašine džamije koji su preselili na Ahiret, te je proučena fatiha Esad ef., hfz. Mahmud ef., kao i svima onima koji su prethodili njima.

Program je bio dobro posjećen a zadovoljstvo programom i pozitivne kritike uputile su mnoge prisutne, što nas obavezuje da nastavimo sa ovakvim programima.