Predramazanski susreti i druženje mladih u Sisku

Iako se u Hrvatskoj održavaju regionalni susreti mladih, Medžlis IZ-e Sisak i Omladinski klub Medžlisa (OKM) obzirom na geografsku blizinu zapadnog dijela Bosne redovno poziva mlade iz bosansko-hercegovačkih džem’ata, bihaćkog i banjalučkog muftijstva. Time se jača povezanost mladih sa svojim vršnjacima u BIH, razmjenjuju različita iskustva u kreiranju sadržaja i aktivnosti za mlade i jača svijest o matičnoj domovini ili domovini svojih roditelja.

Posebno je pohvalna posjeta omladine MIZ Cazina na čelu sa imamima Nezir ef. Hodžićem (Džem’at Tržačka Platnica), Nedžad ef. Kaukovićem (Džem’at Krivaja) i Sabahudin ef. Begićem (Džem’at Bajramovići)  koji se odazvao u znaku “tespiha” sa 33 predsstavnika mladih.

Omladina iz MIZ Kozarac došla je na čelu sa imamom Mujagom ef. Delićem (Džem’at Trnopolje), a omladina iz Bos.Kostajnice na čelu sa Haris ef. Ahmićem, glavnim imamom MIZ Bos.Kostajnica.

Bila je to izvrsna prilika da i imami razmjene iskustva o radu sa mladima u svojim džem’atima te da ovo Predramazansko druženje iskoriste za razvijanje novih aktivnosti i sadržaja u narednom periodu.

Nakon klanjanja podne-namaza, uslijedilo je uvodno obraćanje glavnog imama domaćina Alem ef. Crnkića koji je istakao važnost ovakvih susreta poručivši da mladi u Islamskoj zajednici trebaju prepoznati svog prijatelja, oslonca, instituciju i mjesto gdje će im se ponuditi sadržaji kroz koje će se izgrađivati, nadograđivati i formirati u zdrave ličnosti sa jasnim životnim ciljevima  i pogledom na život, svijet i okruženje oko sebe te različite društvene pojave i okolnosti.

Izrazio je zadovoljstvo nastavljenom praksom okupljanja mladih u predramazanskom periodu pohvalivši trud i angažman sisačke omladine u pripremi druženja.

Obraćanje i predavanje mladima održao je voditelj Ureda za da’vu i mladež mr.Mirza ef.Mešić pohvalivši ovakve susrete kao najbolju priliku za razvijanje islamskog identiteta kod mladih te je govorio da su dva kolosijeka najvažnija: kolosijek imana i kolosijek džem’ata.

Oni koji prate ta dva smjera, oni su uvijek na životnom dobitku.

Nezir ef. Hodžić se obratio ispred MIZ Cazin govoreći o izazovima za mlade ali i prenoseći poučne primjere i nasihate.

Mujaga ef. Delić se referirao na obraćanje Mirze ef. te prenio hikaju o mladom mravu u kontekstu “na čijoj smo strani”.

Potom je uslijedio ručak na kojem je bio poslužen kebab, omiljeno jelo mladih koji je posebno dopremljen iz Zagreba od donatora Džafera Abduraimija.

Najveće oduševljenje i dojmove mladih privukla je vožnja brodom na rijeci Kupi te panorama grada sa rijeke. Medžlis IZ-e Sisak je za ovu prigodu organizirao posebnu vožnju za mlade taj dan, a bilo je uključeno stajanje kod utvrde Starog grada kao poznate sisačke znamenitosti.

Poslije ikindije-namaza nastavljeno je druženej mladih uz određene točke koje je pripremila sisačka omladina.

Prva točka programa bila je predstavljanje svakog omladinca ali na jedan neuobičajen način. Mladić ili djevojka trebali su predstaviti ne sebe već onog ili onu tko sjedi pokraj njega ili nje. Da bi se pripremili za takav način predstavljanja, dobili su 5 minuta vremena da saznaju informacije o svom (ne)poznatom prijatelju pokraj sebe.

Već u prvim minuta osjetila se atmosfera opuštanja, žamora, smijeha i razgovora što i jeste bio cilj ovakvog načina predstavljanja, da se mladi približe jedni drugima i da više znaju jedni o drugima.

Potom su uslijedila predstavljanja mladih uz šaljive komentare „slobodan je“, „nije u vezi“ pa bujrum.

Druga točka koju je pripremila sisačka omladina bila je izvlačenje pitanja iz kutije te osobno odgovaranje ili namjenjivanje nekom drugome da odgovori.

Pitanja su bila namjenski koncipirana omladini kako se saznao njihov pogled na određena životna ili islamska pitanja poput  „U kojoj godini bi volio stupiti u bračnu zajednicu?“, Kakvo bi ime nadjenuo svome djetetu“?, „Koje su po tebi najvažnije osobine prilikom odabira bračnog druga?“ Da li znaš neki detalj, trenutak ili događaj iz života Božijeg poslanika Muhammeda a.s.“?

Uz kahvu i kolače, nastavljeno je omladinsko druženje uz zaključak kako ovakva druženja treba češće i više organizirati, a na odlasku već je cazinska omladina najavila organiziranje raftinga na Uni te pozivanje sisačke omladine.