Predramazansko druženje mladih u Sisku

Tako je bilo i ove godine. Posljednje predramazanske nedjelje, 28. maja/svibnja 2019. omladina iz Zagreba, Rijeke i Graza preplavila je dvorište sisačkog Medžlisa pred podne-namaz, a potom im se u mesdžidu prigodnim predavanjem obratio glavni imam Alem ef. Crnkić koji je u predramazanskim porukama naznačio nekoliko savjeta mladima.

Alem ef. je poručio kako su oni „sretnici“ što se okupljaju na ovaj način i da budu zahvalni Allahu dž.š. što ih je uputio tome jer samo se mlada osoba dva puta spominje u kontekstu privilegije hlada Arša na Sudnjem Danu iz čega se može zaključiti koliko Uzvišeni voli pokornost i sustezanje od griješenja mlade osobe.

Vaše godine nije lahko nositi, te godine su ispunjene raznolikim kušnjama, izazovima, problemima, ali ako ostavite neki grijeh radi Allaha dž.š., On će Vam iz Svoje Milosti zauzvrat dati nešto mnogo bolje, poručio je Alem ef. Crnkić te naveo posebnosti i dragocjenosti Ramazana koje trebamo zajednički iskoristiti i radovati se Ramazanu sa željom da Ramazan bude mjesec istinske promjene u našim životima.

Nakon predavanja, riječ su uzeli predstavnici OKM-ova iz Rijeke, Graza i Zagreba s ciljem da prezentiraju svoje dosadašnje aktivnosti ali i izazove kroz koje prolaze kako bi zajednički saslušali jedni druge i okoristili se razmjenom mišljenja i ideja.

Omladina iz Rijeke podijelila je svoja pozitivna iskustva pri reorganiziranju OKM-a u Rijeci, a njihova glavna poruka bila je da se samo mora ustrajati u postavljenim ciljevima da bi se postigao željeni uspjeh i rezultat, omladina iz Graza ima svoje specifične izazove koji se ogledaju u različitom mentalitetu omladine koja dolazi iz BIH i one koja je rođena i odrasla u Austriji dok omladina MIZ Zagreb je pohvalno govorila o omladinskom kvizu koji je mjesecima okupljao mlade u OKM-u Zagreb.

Predstavnik OKM-a Sisak Jasmin Vakufac je potom izložio plan cjelodnevnog omladinskog druženja koji se nakon podne-namaza sastojao od odlaska na rekreativno jahanje na jedno izletiše što je izazvalno posebno oduševljenje mladih, a potom povratak na otvoreni prostor Medžlisa gdje je bio predviđen ručak i slobodno druženje.

Mladi su uzeli učešća u svim aktivnostima i sadržajima koje je za njih pripremila sisačka omladina, a da su u tome uživali dokazuje njihov ostanak i druženje do kasnih večernjih sati.

Ovakav oblik sastajanja, druženja mladih, posebno u rvatskoj ima posebnu dimenziju važnosti i vrijednosti jer time se jača budući nukleus džemata na kojeg računamo u naprednim godinama.

{gallery}kontrast:::0:0{/gallery}