Predramazansko obraćanje Reisu-l-uleme pripadnicima OSBiH

„Sve od čovjeka polazi i sve mu se vraća. Moralna odlika je pitanje pojedinca, uči nas filozofija, dok se etička učenja tiču religijske zajednice, grupe i naroda. Etiku nekog naroda nije moguće razumjeti bez njene ukorijenjenosti u stvarnom životu, tamo gdje se jedinke međusobno dodiruju, gdje se najintenzivnije živi, u porodici, u komšiluku, u dodiru s onim koji je na našu sliku i lik, kao i mi. Kako nema savršenog čovjeka i žene, tako nema ni savršene zajednice ljudi. Etika i moral su kategorije kojima se teži, koje predstavljaju najvišu uzoritost,“ kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Isto tako, u svom obraćanju ef. Kavazović je ukazao da je „na individualnoj razini, u etici bosanskih muslimana izražena karakteristika umjerenosti, izbjegavanje pretjerivanja, pa čak i u obavljanju namaza ili davanju sadake, koji se smatraju vrhuncem pobožnosti.“ Za bosanske muslimane, kazao je reis Kavazović „svako nemoralno ponašanje prema drugome, svaka uzurpacija tuđeg prava, grijeh je i grehota. Naši muslimani su uvijek imali svijest o tome da iznad svake zabrane ili naredbe, iznad svakog zakona ili propisa, stoji glas savjesti, koji se nikako ne može ugasiti ili izvrdati.“

„Muslimani su uvijek vodili računa da se sa svojom braćom i komšijama halale, da zatraže oprosta za počinjenu nepravdu ili nedolično ponašanje“, kazao je ef. Kavazović i naglasio da se „u Bosni uvijek pazilo na komšiluk. Bosanski muslimani su na osnovama islamskih izvora i svoje srednjovjekovne tradicije izgradili etiku odnosa sa pripadnicima drugih vjera.“

Svoje obraćanje Reisu-l-ulema je završio riječima: Neka vam je mubarek mjesec ramazan! Neka se ostvare vaše nade i vaše želje! Ramazan šerif mubarek olsun!

Predramazansko druženje bilo je uveličano i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u kojem je učestvovao solista Latif Močević.