Predsjednik IZB u Italiji N. Fazlagić : Od krize napravimo lijepu priču koja će zbližiti ljudska srca

Date:

Razgovarala: Rabija Arifović

Islamska Zajednica Bošnjaka u Italiji, kao i cjelokupno italijansko društvo, iznenada se suočilo sa izazovima koje je virus COVID-19 sa sobom donio. Ovim povodom, razgovarali smo sa Nerminom Fazlagićem, predsjednikom Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Nermin je za Preporod.info kazao da su primorani da aktivnosti prilagode novonastaloj situaciji.

– S obzirom da nisu moguća javna okupljanja, ne može se više odvijati ono što se do jučer smatralo rutinom: mektebska aktivnost, džuma-namazi, kursevi sufare, zajedničko učenje ilahija i kasida i druge aktivnosti. Međutim, živimo u 2020. godini po miladu, što znači da zamrznuti sve aktivnosti, pored svih tehnologija kojim čovječanstvo raspolaže, ne bi bilo opravdano ni vjerski ni ljudski, tako da smo na tragu uputa Rijaseta, što se džemata NUR iz Verone tiče, prilagodili mektebsku nastavu i kurs sufare tehnologijama, tako da se nesmetano odvijaju putem interneta – objasnio je. 

Fazlagić je dodao da lično vjeruje da ništa što se događa na svijetu nije apsolutno, nego relativno, pa i ova pandemija.

– Natjerala nas je da pređemo iz mektebskih soba u virtualne. Možda baš to bude sebeb da nam se priključe i druge porodice koje do sada nisu mogle iz geografskih razloga. Možda će se upravo radi ovoga prijaviti neko novo dijete iz Vicenze, Padove ili Mantove, pa i šire, pa će početi da uči o svojoj vjeri, a naravno Allah dž.š. najbolje zna – istakao je predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Važno je spomenuti, kako je kazao, da je Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji pokrenula razne akcije.

– Izdvajamo onu džemata Ital-Bosna iz regije Vallecamonica, koja je zaista bila teško pogođena pandemijom, a u kojoj su džematlije preko akcije džemata i individualnih akcija džematlija prikupili više od 11.000 eura. Sva pomoć je usmjerena bolnici u toj regiji i vijest je zaista lijepo popraćena u italijanskim medijima. Džemat NUR iz Verone je pokrenuo sličnu akciju i trebamo odrediti kojoj ustanovi da doniramo prikupljena sredstva. Ako smo vjernici, ako pripadamo Islamskoj zajednici, to nije ni pitanje, onda vjerujemo da sve što nam se događa su iskušenja data od dragog Boga, tako da je na nama da od krize napravimo lijepu priču koja će zbližiti ljudska srca, ona italijanska i bošnjačka – poručio je Fazlagić

Kriza koja se događa, prema njegovim riječima, pokrenula je i pokretanje novih bitnih inicijativa, kao što je to uradio džemat Biella, koji je od gradonačelnika zatražio pomoć da se osigura lokacija za muslimansko mezarje.

– Upravo sam saznao da je kod Bergama preselio na ahiret jedan čovjek rodom iz Kotor Varoša. Ovakve inicijative, pokrenute iz nužde, možda će jednog dana imati mnogo veće posljedice, jer npr. italijanski zakon ne poznaje islam kao zasebnu vjeru, tako da ne tretira posebnim zakonom ni džamije ni mezarja. Možda će ovom malom molbom pokrenutom od strane IZBI u skorije vrijeme započeti procesi kojim će se bolje i jasnije definisati ova oblast. Nama je svakako kao IZBI čast biti dio priče o islamu u Italiji, priči koja se piše upravo sada i kojoj mi Bošnjaci dajemo doprinos – kazao je naš sagovornik.

Nerminova profesija je ekonomija, te smo iskoristili priliku da ga pitamo za komentar trenutne situacije iz ovog ugla.

Smatra da će ova pandemija, makroekonomski gledano, samo ubrzati neke procese koji su započeti još prije izbijanja same pandemije, ali ih neće revolucionarno promjeniti.

– Ekonomije Italije i BiH su zbog krize paralizirane. Ali, čim ona prođe, dugoročno gledano, nastavit će se već započeti procesi – kretanje ka valoriziranju nacionalne ekonomije zasnovanoj na mikro i mala preduzeća. Ako neko na spomen “nacionalizacije” ekonomije odmah vidi u glavi slike Mussolinija u Italiji, Hitlera u Njemačkoj, Tita u Jugoslaviji ili Nassera u Egiptu, nek se ne boji, ta su vremena davno prošla. Nacionaliziranje ekonomije u 2020. godini ima posve drugačije značenje od onog koje je imalo u 20. stoljeću. Danas “tradicionalni” način nacionaliziranja ekonomije preko zatvaranja granica, povišenja carina, grubo rečeno, preko zakonskog zatvaranja ekonomije države prema drugoj, je nemoguće, prvenstveno jer se BiH obavezala zakonski preko mnogih sporazuma o slobodnoj trgovini da to ne uradi, a i kad bi to uradila, to bi u današnjem dobu bila totalna ekonomska katastrofa – istakao je on.

Dodao je da će, umjesto da se ograniči ponuda izvana, biti ubrzan proces nacionaliziranja potražnje robe i servisa od strane kupaca, koji će sve više htjeti bh. proizvode i usluge.

 – Često kada ljudima preporučujem da kupuju naše proizvode i pojašnjavam da to ima pozitivan efekt na našu ekonomiju, dobijem odgovor da oni radije biraju “kvalitet”. Međutim, naučno je dokazano kupci pri kupovini svoj izbor više zasnivaju na dizajnu ambalaže i prepoznatljivosti trgovačke marke, nego na samom sadržaju. Pratim ekonomska kretanja u BiH i raduje me činjenica da su mnoge firme shvatile potencijal koji im se pruža – kazao je Fazlagić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related