Predsjednik Slovenije posjetio Muslimanski kulturni centar u Ljubljani

Date:

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor posjetio je danas Muslimanski kulturni centar u Ljubljani, na poziv muftije slovenačkog prof. dr. Nedžad-ef. Grabusa koji u junu završava svoj mandat u Republici Sloveniji.

Predsjednik Slovenije je na poziv muftije Grabusa prvi put posjetio Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji u maju 2013. godine, što je bila prva posjeta bilo kojeg predsjednika Republike Slovenije Islamskoj zajednici.

Muftija Grabus zahvalio je predsjedniku Pahoru koji je danas prvi put posjetio džamiju u Ljubljani na podršci u njenoj izgradnji.

Obraćajući se novinarima, muftija prof. dr. Nedžad Grabus je istakao kako predsjednik Pahor razumije kontekst društva i države, te da su u Islamskoj zajednici Slovenije posebno zadovoljni što su tokom gradnje džamije imali priliku sarađivati s njim, prvo kao premijerom, a kasnije i kao predsjednikom Slovenije.

Podsjetio je ovom prilikom na njihov susret 2013. godine, kada su, kako je kazao, “samo sanjali dan kada ćemo doživjeti tako lijep, izuzetan objekt u Sloveniji”.

WhatsApp Image 2021-06-11 at 19.57.22 (1).jpeg - Predsjednik Slovenije posjetio Muslimanski kulturni centar u Ljubljani

– Danas je taj cilj postignut i  možemo biti ponosni na taj objekat, kako u Islamskoj zajednici u Sloveniji, tako i u širem društvu – kazao je muftija Grabus.

U izjavi nakon posjete predsjednik Borut Pahor je rekao da su muslimani, zajedno sa svojom vjerom, dio ovog područja već stotinu godina, te podsjetio da džamija u Ljubljani nije prva džamija u Sloveniji, jer je još prije više od 100 godina sagrađena mala džamija u mjestu Log pod Mangartom, ali je srušena nakon Prvog svjetskog rata.

Predsjednik R. Slovenije je naglasio da je uvijek bio za izgradnju džamije, a tokom današnje posjete ocijenio je da je to prelijepo zdanje.

– Ponosan sam što stoji u glavnom gradu Slovenije, što je u njegovom središtu, što je tako dobro prihvaćena među našim ljudima. Nadam se da vam dobro služi – rekao je predsjednik Pahor, objavio je Ured predsjednika Republike Slovenije.

Predsjednik Pahor zahvalio je muftiji Grabusu za uzornu saradnju u pitanjima Islamske zajednice u Sloveniji, kao i u drugim, opštim pitanjima društvenog razvoja.

Također, zahvalio je i na doprinosu muftije Grabusa dijalogu i njegovom zalaganju za toleranciju. Ocijenio je da je kao vođa Islamske zajednice u Sloveniji u više navrata bio dužan odgovoriti na znakove netrpeljivosti koji su bili povezani sa nacionalnom ili vjerskom dimenzijom.

– Složili smo se da vjerski dijalog, politički dijalog i institucionalni dijalog u Sloveniji dobro napreduje, ali da možemo učiniti još više – kazao je slovenački predsjednik.

Dodao je da iznad svega, kao ljudi različitog identiteta, moramo biti osjetljivi na ranjeni ponos i dostojanstvo drugih.

– Tek kada suosjećamo sa boli drugog, drugi će shvatiti brigu za naše dostojanstvo. Tu uzajamnost, moramo, kao razvijeno društvo razumjeti i usvojiti – kazao je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related