Predstava učenika Medrese Osman-ef. Redžović

Program je započet učenjem odlomka iz Kur'ana, nakon čega je uslijedilo obraćanje direktora medrese Osman ef. Redžović, Dženana Handžića. Učenici su prvobitno izveli monografiju, nakon čega je hor prelijepim izvedbama ilahija počastio prisutne goste.

Predstava pod imenom “Hranitelj” je uslijedila nakon izvedba hora medrese Osman ef. Redžović. Sa izuzetnom izvedbom učenika mnogi gosti su ostali zatečeni, ali i u nekim trenutcima i nasmijani. Završivši odlično igranje ove predstave, učenici cu pozvali nastavnicu koja ih je pripremala dugo vremena pred ovaj nastup, zahvalivši joj se što je bila uz njih ovo vrijeme.

Poslije predstave uslijedilo je obraćanje glavnom imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo koji je prisutne posjetio da medrese imaju svoje kapacitete, i da se Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u organizaciji ove manifestacije trudi u njen raspored uvrstiti i ovakve aktivnosti, u kojima stariji uče od mladih. Nakon održanog prigodnog govora, direktoru medrese Osman ef. Redžović, Dženanu Handžiću je uručio simboličnu hediju i zahvalnicu za učešće u manifestaciji “Selam, ya Resulallah”, kao sjećanje na učešće na ovoj 12. Manifestaciji.

Predstavi su također prisustvovali muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković, ali i djeca iz doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

Drama “Hranitelj” je zasnovana na tekstu Derviša Sušića, a scenaro je priredila profesorica Amina Dizdar. Govori se o nesretnoj sudbini dječaka Bajre, koji je, izgubivši roditelje bio prinuđen kao najstariji član porodice, raditi, prehranjivati i brinuti se za svoje sestre i brata, zapostavljajući školi i školske obaveze. Bezbrižno djetinjstvo zamijenio je kopanjem uglja u napuštenoj rudarskoj jami, stalno upadajući u nevolje zbog toga.

Sljedeća aktivnost je sutra, 22.12., u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, i to: Izložba učenika osnovnih škola (od 12:30h) i izložba učenika srednjih škola (od 14:30h)

Uvečer je upriličeno omladinsko druženje sa mr. Mehom Šljivom i horom Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u studentskom domu Nedžarići sa početkom u 18:30h.