Predstavljen projekat: Mreža mladih Muftijstva sarajevskog

Na ovom druženju i radionici prisustvovala su 34 mlada koordinatora iz 24 kakanjska džemata. U uvodnom dijelu govorio je Ermin ef. Zahirović koordinator za mlade na nivou Medžlisa Kakanj. On je izrazio radost i dobrodošlicu svim prisutnima a posebno pomoćniku muftije sarajevskog za vjerska pitanja i obrazovanje dr. Abdulgafar ef. Veliću i glavnome imamu mr. Sulejman ef. Čelikoviću koji su se također obratili mladima. 

U svome izlaganju glavni imam. mr. Sulejman ef.Čeliković istakao je da je Medžlis IZ-e Kakanj uvijek  pružao podršku mladima te da će također i u ovom projektu dati punu podršku svim aktivnostima mladih koje budu planirali i sprovodili u djelo jer su mladi jedna od prioritetnih ciljnih grupa Medžlisa. Također je kazao kako od mladih koordinatora kao ponajboljih pojedinaca iz njihovih džemata očekuje da će biti aktivni u svojim džematima te da će biti desna ruka svojim imamima u okupljanju, planiranju i sprovođenju brojnih aktivnosti i sadržaja za mlade.

U narednom dijelu obratio se i pomoćnik muftije sarajevskog za vjerska pitanja i obrazovanje dr. Abdulgafar ef. Velić koji je govorio o važnosti ovoga projekta i značaju umrežavanja svih mladih na području Muftiluka sarajevskog.

‘Mreža mladih’ projekat je i program za mlade Muftijstva sarajevskog. Cilj ovog projekta je uvezivanja džemata, povezivanje mladih, pokretanje brojnih akcija i koordinacija svih aktivnosti. U ovoj fazi projekat ‘Mreža mladih’ uključuje 500 mladića i djevojaka, predstavnika džemata, koji će u naredna tri mjeseca proći tri modula radionica i druženja. U 16 općina/medžlisa u isto vrijeme tokom vikenda organiziraju se radionice i druženja. Grupa od dvadeset istaknutih imama iz svih medžlisa/općina Muftiluka sarajevskog voditelji su radionica kao i koordinatori svih aktivnosti na svom području.

Teme i zadaci koji ovaj projekat postavlja mladima odnose se na prepoznavanje i poštivanje univerzalnih vrijednosti i poruka plemenitog Kur’ana, zatim izgradnja ekološke svijesti, pokretanje humanitarnih akcija, te organiziranje različitih vjerskih i kulturnih sadržaja. Dobiveni rezultati iz radionica će biti realizirani u maju ove godine u sklopu predramazanske manifestacije ‘U susret ramazanu’. ‘Mreža mladih’ uključila je i povezala svih 250 džemata Muftijstva sarajevakog. Nosioci aktivnosti u ovom projektu su mladi a podršku im pružaju sve strukture Islamske zajednice u BiH, od Muftijstva, medžlisa, imama i džemata.

 

U vremenu kad je naša omladina prepuštena sama sebi, kad su mladi najveće žrtve različitih iskorištavanja i manipulacija, kad se na sve strane uvlače u svakojake ideologije i čudne vrtloge, iz kojih se ne zna i ne vidi izlaz, pokretanje projekta ‘Mreže mladih’ nasušna je potreba i prvorazredni prioritet.

Osnovni cilj ‘Mreže mladih’ je uključivanje i briga o svim našim omladincima. Jedan od simbola ovog projekta je paukova mreža. Kao što je paukova mreža bila spasonosna za našeg Poslanika Muhammeda a.s., naša želja je da i ova naša Mreža bude spasonosna za našu omladinu a u konačnici i za naš narod.

Nakon uvodnih izlaganja radionicu pod nazivom „Univerzalne poruke časnog Kur’ana“ vodio je Ermin ef. Zahirović a mladi su podjeljeni u grupe u kojima su tragali za istaknutim porukama Kur’ana koje su zapisivali na panoe a zatim u završnom dijelu obrazlagali zašto su se opredjelili za određenu kur’ansku poruku. Sljedeća radionica je za petnaest dana kada će mladi tragati za naćinima prezentiranja kur’anskih poruka široj javnosti.