Predstavljena knjiga o stvaranju i pobjedama 7. korpusa Armije RBiH

Knjiga “7. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, stvaranje, jačanje, pobjede” predstavljena je ove sedmice u Travniku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 28. godišnjice formiranja 3. korpusa ARBiH i njegove dvije brigade – 17. Krajiške brdske brigade i 312. motorizovane brigade (Travnik).

Knjigu je potpisalo više autora među kojima su dr. sc. Amir Kliko, prof. dr. Selmo Cikotić, prof. dr. Mesud Hadžialić, dr. sc. Kenan Dautović, general Fikret Ćuskić, brigadir Remzija Šiljak i brigadir Zijad Čaber. 

Promociju su organizirali izdavači knjige, „Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu-SBK“ iz Travnika i „Udruženje 17. VKbbr iz Ključa.“

Knjigu su predstavili dr. sc. Amir Kliko iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, prof. dr. Selmo Cikotić, dr. sc. Amir Ismić i generali Fikret Ćuskić i Mustafa Polutak, prenosi Fena.

Govoreći o tom djelu, dr. Amir Kliko navodi da je šest godina prije nego je započela agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu Jugoslavenska narodna armija izvršila veoma važne pripreme koje su joj u proljeće 1992. godine omogućile da veći dio naše zemlje okupira bez značajnijih borbenih dejstava. 

– U ljeto iste godine Teritorijalna odbrana preimenovana je u Armiju Republike Bosne i Hercegovine, a do kraja godine formiran je i njen 3. korpus u srednjoj Bosni od kojega su aprilu 1994. izdvojene brigade iz lašvanske i vrbaske doline i od njih formiran 7. korpus. U sastav novoformiranog korpusa ušla je i izbjeglička 17. Slavna Krajiška brdska brigada – kazao je Kliko.

Prof. dr. Selmo Cikotić naglasio je da se, osim zavidnih borbenih rezultata, značaj 7. korpusa manifestira i u uspješnoj saradnji domicilnih i izbjegličkih jedinica što smatra rezultatom rada komande korpusa s borcima.

– Svi borci iz srednje Bosne osjećali su isto kao i Krajišnici i Jajčani da moraju osloboditi okupiranu teritoriju u Bosanskoj krajini što su i potvrdili borbenim dejstvima na području općina Jajce, Ključ i Sanski Most od kraja ljeta 1995. godine – kazao je Cikotić.

Kao najvažnije borbene rezultate 7. korpusa smatra oslobađanje Kupresa početkom novembra 1994., oslobađanje najvećeg dijela Vlašićkog platoa u najtežim meteo uslovima u martu 1995. i odbranu tek oslobođenog Ključa u oktobru iste godine.

(Preporod.info)