Predstavljene smjernice nove američke administracije za zemlje Zapadnog Balkana

Odbor za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) održao je danas sjednicu na kojoj su o smjernicama nove američke administracije za zemlje Zapadnog Balkana govorili bivša državna sekretarka Madeline Albright, profesor Daniel Serwer sa John Hopkins Univerziteta i jedan od pregovarača iz Daytona, te Janusz Bugajski iz Jamestown Fondacije.

Oni su saglasni da su Rusija i Kina glavne prijetnje stabilnosti regije Zapadnog Balkana, a da su ima važan alat u njihovim aktivnostima RS i Srbij, te Bugarska, Mađarska i Hrvatska.

Istaknuto je da se administracija novog američkog predsjednika Joe Bidena mora snažno vratiti u regiju, te tijesno sarađivati sa Evropskom unijom (EU) kojoj će ponuditi svu potrebnu pomoć, pri čemu naglasak ne smije biti samo na ekonomskoj pomoći, nego i na rješavanju ključnih političkih pitanja.

U slučaju Bosne i Hercegovine, to bi se odnosilo na značajne ustavne reforme, reformu izbornog zakonodavstva, te stalnu borbu za vladavinu prava.

Jedna od ključnih poruka koju su ponovili jeste i borba protiv korupcije.

Kada je riječ o NATO integracijama, zagovara se regionalni umjesto pojedinačnog pristupa, što bi značilo da preostale zemlje ubrzano i u paketu ulaze u NATO.

Važna pitanja koja se odnose na Bosnu i Hercegovinu su i njeno uključenje u “Inicijativu tri mora” i priključenje na Južni tok, kako bi se osnažila energetska neovisnost od Rusije.

(Preporod.info)