Predstavnici Rijaseta posjetili Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj

Na temelju Odluke Reisu-l-uleme Tim Rijaseta – Uprave za vjerske poslove dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade i dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu posjetili su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji.

U petak 23. septembra 2022. godine u Uredu muftije u Zagrebu upriličen je susret i radni sastanak sa dr. Aziz-ef. Hasanovićem, muftijom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj kojem su prisustvovali dr. Enes-ef. Svraka i dr. Safija Malkić, te Emina Mešić, voditeljica vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. U srdačnom razgovoru domaćini su upoznali goste s aktivnostima i izazovima Islamske zajednice u Hrvatskoj. Tokom susreta razmijenjena su korisna iskustva u pogledu mektebske pouke, rada s mladima i sadržajima iz domena Odjela za brak i porodicu i rada sa ženskim dijelom džemata. Na kraju razgovora konstatovano je da je susret bio obostrano koristan, te da će se saradnja razvijati i unaprijeđivati.

Od 24. do 26. septembra 2022. godine dr. Enes-ef. Svraka i dr. Safija Malkić bili su u radnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Sloveniji.

Mr. Nevzet-ef. Porić, muftija Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji, u subotu, 24. septembra 2022. godine u svom Uredu primio je u radnu posjetu dr. Enes-ef. Svraku i dr. Safiju Malkić i upoznao ih sa djelovanjem Islamske zajednice u Republici Sloveniji, posebno na području rada s mladima, organizaciji mektebske pouke i rada u mektebu te džematskim aktivnostima za žene. Muftija Porić je istakao opredijeljenost Islamske zajednice u Republici Sloveniji za unaprijeđenjem rada u sva tri segmenta djelovanja. Dr. Svraka i dr. Malkić predstavili su programe Odjela za mekteb i mlade i Odjela za brak i porodicu, te iskazali podršku aktivnostima koje se provode u džematima na području Islamske zajednice u Sloveniji i izrazili spremnost za unaprijeđenje saradnje.

Istoga dana u pratnji muftije Porića, dr. Svraka i dr. Malkić posjetili su mektebe u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani i razgovarali sa muallimima/muallimama i polaznicima mektebske pouke, te konstatovali da je organizirana u odličnim prostornim i tehničkim uslovima.

Nakon podne-namaza dr. Safija Malkić u pratnji Izudine Karišik, koordinatorice Odjela za brak i porodicu pri Mešihatu održala je sastanak s koordinatoricama  medžlisa/džemata Odjela za brak i porodicu/rad sa ženama sa područja Mešihata. Na sastanku su razmijenjena iskustva i usvojene smjernice za rad u narednom periodu.

Doktor Enes-ef. Svraka uz prisustvo Sead-ef. Karišika, rukovodioca vjersko-prosvjetne službe Mešihata, Nevres-ef. Mustafića, koordinatora Mreže mladih Mešihata, Senad-ef. Karišika i Rijad-ef. Subašića imama u MKC Ljubljana održao je radni sastanak s koordinatorima Mreže mladih/za rad s mladima medžlisa/džemata s područja Mešihata. Dr. Svraka je predstavio organizaciju Mreže mladih Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i upoznao prisutne o aktivnostima koje slijede.

Poslije akšam-namaz u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani održano je druženje mladih iz svih džemata s područja Mešihata. Dr. Svraka je kroz interaktivnu komunikaciju održao predavanje o izazovima mladih i izgradnji vjerskog i kulturnog identiteta.

U nedjelju, 25. septembra 2022. godine, dr. Svraka i dr. Malkić u društvu muftije mr. Nevzet-ef. Porića, posjetili su mektebe i polaznike mektebske pouku u džematima Jesenice i Kranj i tom prilikom razgovarali sa muallimima i muallimama, te polaznicima mektebske pouke.

Dr. Enes-ef. Svraka održao je vaz u ljubljanskoj džamiji, koji se tradicionalno održava svake nedjelje prije podne-namaza.

Također, dr. Safija Malkić u amfiteatru Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani održala je predavanje za žene iz svih džemata s područja Mešihata. Na početku prisutnima se obratio muftija mr. Nevzet-ef. Porić izrazivši podršku svim aktivnostima koje se realiziraju na polju afirmiranja ženskog dijela džemata.

Na kraju posjete muftija mr. Nevzet-ef. Porić sa sardanicima, zahvalio se predstavnicima Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Slovenijni a dr. Enes-ef. Svraka i dr. Safija Malkić zahvalili su se na gostoprimstvu i izrazili zadovoljstvo programom i sadržajima posjete.

(Preporod.info)